Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tejto krajine sa podarilo premôcť KORONAVÍRUS: O mesiac sa vracia do normálneho života!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP)

JERUZALEM - Krajina, ktorá očkovala vo veľkom, sa za mesiac vráti k pôvodnému životu a zruší opatrenia zavedené kvôli koronavírusu, pokiaľ sa neobjaví nový rast infekcie. Oznámil to Nachman Aš, ktorý koordinuje epidemická opatrenia v Izraeli.

Neobvyklý jav: Vo väčšine krajín EÚ klesla nádej dožitia, na Slovensku až o takéto číslo!

Vláda vo štvrtok večer schválila ďalšie uvoľnenie pre výučbu v školách. Pre časť detí sac končí vyučovanie v delených triedach a ďalšie ročníky budú nasledovať po desiatich dňoch a novom posúdení situácie.

"Chceme sa presvedčiť, že návrat do škôl nespôsobí novú vlnu nákazy," povedal Aš. Dodal, že sa tiež čaká na doznenie prípadných následkov osláv jarného sviatku pesach, ktoré sa nedávno skončili. "Keď nezačnú pribúdať nové prípady, všetko sa za mesiac otvorí," povedal Aš.

Nezmienil sa o tom, či to zahrnie aj plnohodnotnú obnovu prevádzky medzinárodného Ben Gurionovho letiska pri Tel Avive, kde zatiaľ platia denné kvóty pre počet pasažierov. Letisko oznámilo, že cestujúcich bude testovať v lietadlách, aby sa predišlo preplneniu testovacích miest v areáli letiska.

Očkovanie má zmysel

Aš tiež povedal, že sa ukazuje účinnosť očkovania. "Sledujeme infekčnosť očkovaných, aby sme zistili účinnosť vakcín. Dúfame, že sme schopní zastaviť všetky varianty, ktoré by mohli účinok očkovania ohroziť," povedal.

Šezy Levy z ministerstva zdravotníctva povedal, že je v Izraeli stále 2,5 milióna detí a 900-tisíc dospelých starších ako 50 rokov, ktorí žiadnu vakcínu nedostali.

Od stredy platí ďalšie uvoľnenie pravidiel, vonku sú povolené zhromaždenie až do 100 účastníkov a vnútri do 20. Na veľkých štadiónoch bude povolené organizovať akcie až s 10-tisíc divákmi, vo vnútorných priestoroch je potrebné účasť obmedziť na 40 percent kapacity sál.

Reprodukčné číslo sa drží okolo hodnoty 0,7 a pozitívnych sa vracia len 0,5 percenta vykonaných testov. V krajine sa od začiatku epidémie nakazilo viac ako 835-tisíc ľudí a na komplikácie covidu-19 zomrelo 6280 pacientov. Oboma dávkami vakcín je zaočkovaných 4,9 milióna z viac ako deviatich miliónov izraelských občanov.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaIzraelKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu