Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neobvyklý jav: Vo väčšine krajín EÚ klesla nádej dožitia, na Slovensku až o takéto číslo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Vo väčšine krajín Európskej únie vlani medziročne klesla nádej dožitia. V deviatich krajinách ukazovateľ klesol v porovnaní s rokom 2019 o jeden rok a viac, ukázali údaje Európskeho štatistického úradu Eurostat. Mierny rast dĺžky života zaznamenali v EÚ len Dánsko a Fínsko. V posledných desaťročiach dĺžka života v západnej Európe neustále rástla, jej pokles je od 60. rokov veľmi neobvyklým javom.

KORONAVÍRUS Pandémia spôsobila prudký nárast nechceného javu u dievčat

Najvyšší pokles zaznamenalo Španielsko, kde sa stredná dĺžka života znížila o viac ako rok a pol, informoval v stredu Eurostat. O zhruba rok a pol klesla aj v Bulharsku, Litve, Poľsku a Rumunsku. V Českej republike indikátor zaznamenal prepad o jeden rok. České deti narodené v roku 2020 by sa tak mali v priemere dožiť 78 rokov a troch mesiacov. To je rovnaký údaj ako v roku 2013. O jeden až dva mesiace sa stredná dĺžka života zvýšila v Dánsku a Fínsku. Slovensko kleslo o 0,9 roka. Slovenské deti narodené v roku 2020 by sa tak mali v priemere dožiť 76 rokov a deväť mesiacov.

Nádej dožitia uvádza predpokladaný vek, ktorého sa dožijú deti narodené v danom roku. Údaj výrazne ovplyvňujú stav zdravotníctva, životného prostredia, hospodárstva či bezpečnostná situácia v krajine.

Neobvyklý jav: Vo väčšine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Eurostat)

Kvôli chýbajúcemu údaju z Írska Eurostat nezverejnil únijný priemer za minulý rok. Ten však bude takmer určite nižší ako v roku 2019, kedy únijné nádeje dožitia predstavovali 81 rokov a štyri mesiace. 

V roku 2019 bol údaj najvyšší v Španielsku, kde dosahoval 84 rokov. Tento rok je Španielsko druhé spoločne s Talianskom a Švédskom. V týchto troch krajinách ukazovateľ dosiahol 82 rokov a päť mesiacov. Najvyšší bol na Malte s 82 rokmi a ôsmimi mesiacmi. Najnižší bol v Bulharsku s 73 rokmi a ôsmimi mesiacmi a v Rumunsku s 74 rokmi a tromi mesiacmi.

Nádej dožitia sa v posledných desaťročiach v európskych krajinách zvyšovala. Od 60. rokov v západnej Európe rástla každé desaťročie aj o dva roky, v posledných dekádach sa ale rast spomaľoval. Eurostat poukázal, že pokles bol zaznamenaný v čase, keď štáty Európskej únie čelili pandémii covidu-19.

Tento rok Eurostat uviedol, že počas trvania epidémie v minulom roku, a síce od marca do decembra, zomrelo o 580-tisíc ľudí viac, ako bol priemer z predchádzajúcich rokov. 

Viac o téme: SlovenskoEurostatEurópska úniaDĺžka dožitia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu