Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maročan (24) si chcel splniť európsky sen: Po tom, čo zažil na Kanárskych ostrovoch, túži po deportácii!

Maročania sa vylodili na brehoch Kanárskych ostrovov. Zobraziť galériu (2)
Maročania sa vylodili na brehoch Kanárskych ostrovov. (Zdroj: TASR/AP Photo/Javier Bauluz)

MADRID - Mladý Maročan Mahmúd, ktorý priplával na Kanárske ostrovy v decembri, už dva týždne nadbieha policajným hliadkam a snaží sa, aby ho zatkli a deportovali domov. Rovnako ako niekoľko ďalších tisíc migrantov uviazol na týchto španielskych ostrovoch v Atlantiku a nepodarilo sa mu dostať do Francúzska, kde má príbuzných. Keby vraj vedel, aká bude realita, nikdy by sa na takú cestu nevydal.

Trik nevyšiel: Migranti zo Sýrie sa pokúsili utiecť z Grécka v prezlečení za športový tím

"Veril som v európsky sen a ako iní mladí som chcel pomôcť svojej rodine aj mať lepší život. Sociálne siete sú plné fotiek ľudí, ktorí sú na krásnych miestach, šťastní a v peknom oblečení. Ale keby som videl jedinú fotku reality, s ktorou sa tu stretávam, nikdy by som neprišiel," sťažuje sa zúfalý Mahmúd. Jeho migračný projekt stroskotal a faktúry sa hromadia. "Matka mi od momentu vylodenia opakuje, aby som sa vrátil," hovorí v slzách dvadsaťštyriročný muž pre denník El Pais.

Už niekoľko mesiacov sú na Kanárskych ostrovoch čoraz častejšie podobné príbehy ako ten Mahmúdov. Tisícom ľudí sa podarilo dostať do pevninského Španielska a nájsť svojich príbuzných či známych, ale medzi viac ako 5000 utečencami, ktorých vláda zablokovala na ostrovoch, rastie pocit sklamania a straty času. Boli ekonomickými hnacími motormi svojich rodín, ale už mesiace sú im príťažou. Žijú na ulici či v táboroch, ale sen sa rozplynul. Už desiatky z nich sa chcú vrátiť domov.

Od začiatku roka požiadalo 152 migrantov, ktorí na Kanárske ostrovy priplávali, Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM), aby im zariadila cestu späť. Ide najmä o Maročanov, ale aj o Senegalčanov či Mauritáncov. Niekoľko z nich už to ľutuje, ale 32 sa ich už vrátilo domov a zvyšok čaká na vybavenie posledných formalít či na termín letu. Mahmúd je medzi čakajúcimi, ale zároveň sa snaží, aby ho polícia zatkla a vyhostila skôr. Na rozdiel od Mahmúda sa už mnohým podarilo dostať sa do jedného zo štyroch letov, ktoré každý týždeň odlietajú s deportovanými Maročanmi.

Od začiatku roka 2020 priplávalo na Kanárske ostrovy z Afriky vyše 26-tisíc migrantov

Podľa Georginy Laraovej, ktorá má v IOM na starosť program dobrovoľných návratov migrantov, bude žiadostí o návrat pribúdať. Avšak pokračuje aj príliv utečencov na Kanárske ostrovy. "Keď k nám prídu, argumentujú nedostatkom peňazí a tým, že sa im nepodarilo rýchlo získať potrebné doklady," hovorí Laraová. Nepriznajú, že jedným z hlavných dôvodov je, že sa im nepodarilo dostať z ostrovov. "Je zrejmé, že keby boli v pevninskom Španielsku, pokračovali by vo svojom migračnom projekte," dodala.

Domov sa 8. februára vrátil tiež tridsaťjedenročný marocký rybár Ahmad. Po troch tvrdých mesiacoch na ostrove Gran Canaria. Nejaký čas žil v hoteli, než ho z neho vyhodili, a potom žil vyše mesiac na ulici či na pláži mesta Arguineguín. Bez pasu mal len malú pravdepodobnosť, že sa dostane do pevninského Španielska.

"Myslel som si, že tu budem mať dobrú budúcnosť, ale našiel som len ďalší tvrdý život. Žiť na ulici je veľmi ťažké," povedal denníku El País Ahmad pred tým, než odišiel domov. IOM mu zaplatila PCR test a letenku, dostal 450 eur, ktoré utratil za cestu autobusom domov a za oblečenie. "Chcel som zostať, ale veľmi som trpel a bola to strata času," povedal Ahmad videohovorom z mesta Dachla v Západnej Sahare, kde žije teraz so svojou rodinou. "Mnohí ľudia sa ma pýtajú, prečo som nevydržal a nezostal v Európe. Hovorím im, že si nevedia predstaviť realitu," dodal Ahmad, ktorý zatiaľ prácu nemá, ale je spokojný a pokojný.

Migranti na španielskych Kanárskych
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Javier Fergo)

Podľa pravidiel návratového programu IOM nesmú utečenci, ktorí sa takto vrátili, späť do Španielska počas troch rokov. Na otázku, či sa v budúcnosti znova pokúsi ísť do Európy, Ahmad s úsmevom odpovedal, že možno áno. "Až skončí koronavírus a keď bude práca," povedal. 

Viac o téme: UtečenecMigrantKanárske ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu