Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

U Barbory (13) sa objavil vážny syndróm po prekonaní COVIDU: Skončila v umelom spánku, teraz prehovorila!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Barbora J. ako trinásťročná prekonala koronavírusovú infekciu bez toho, aby o nej vedela. Komplikácie spojené s covidom sa jej však nevyhli. Z ničoho nič ju súžili vysoké horúčky a jej stav bol natoľko vážny, že skončila v nemocnici. Podľa lekárov ju zasiahla vážna imunitná reakcia, ktorá sa objavuje u detí po prekonaní covidu-19.

O prípade 13-ročnej Barbory J. informovala Česká televízia. Dievčina nevedela, že sa infikovala covidom-19. Problémy sa objavili až po prekonaní koronavírusu. Ide o vážnu imunitnú reakciu, ktorá sa často prejavuje vysokými teplotami, zvracaním, zlyhaním srdca či zhoršením funkcie pľúc a pečene.  

Čítajte aj: Česká mamička prežíva peklo: FOTO Jej dcéra (2) sa infikovala covidom a prejavil sa u nej zriedkavý syndróm

Práve vysoké teploty mala aj Barbora. „Rodičia ma previezli v noci, keď som už mala kŕče v bruchu, silné bolesti. To už bol fakt vrchol,“ opísala pacientka, ktorá skončila v ostravskej nemocnici.  

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Dievčaťu zlyhávali orgány, jeho stav bol kritický. Barboru uviedli do umelého spánku a diagnostikovali jej ochorenie, ktoré má skratku PIMS-TS (závažné akútne ochorenie detského veku, ktoré sa prejaví až štyri, výnimočne šesť týždňov po vystavení koronavírusu SARS-CoV-2, pozn. red.).

„Spočiatku sa to môže tváriť ako bežný bakteriálny zápal, ten je potrebné vylúčiť. Väčšinou sú to deti, ktoré okrem vysokých teplôt majú aj obehový problém,“ vysvetlil pre ČT primár Oddelenia pediatrickej a resuscitačnej starostlivosti Fakultnej nemocnice Ostrava Tomáš Zaoral.

Barbora strávila v nemocnici takmer 50 dní. Z umelého spánku sa prebrala po približne týždni. „Nám spadol kameň zo srdca,“ povedala Barborina matka s tým, že jej dcéra ešte stále pociťuje následky ochorenia. „Keď napríklad ideme na prechádzku, je unavená, je na diéte,“ dodala.

V spomenutej ostravskej nemocnici sa lekári starali o 14 detí so syndrómom PIMS-TS, pričom tri z nich potrebovali umelú pľúcnu ventiláciu.

Viac o téme: DetiSyndrómKoronavírusCovid-19PIMS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu