Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najlepšia krajina v boji s KORONAVÍRUSOM prezradila svoje tajomstvo: Toto je hlavný dôvod úspechu!

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

JERUZALEM/PRAHA - Izrael je teraz v prepočte na obyvateľa najrýchlejšie očkujúcim štátom sveta. Kľúčovú úlohu v tom podľa poradcu izraelskej vlády v boji s koronavírusom, profesora medicíny Rana Balicera zohrala plná digitalizácia zdravotného systému, ktorá umožnila včasnú identifikáciu rizikových skupín a rýchlu registráciu. Novinárom to Balicer povedal minulý týždeň na virtuálnom brífingu.

Boj s KORONAVÍRUSOM v plnom prúde: Aktuálny PREHĽAD vakcín, ktoré majú svetu pomôcť zvíťaziť!

Izrael je v neskorej fáze tretej vlny pandémie, ktorú sa podarilo spomaliť kombináciou lockdownu a očkovania. Nákazlivejšia britská mutácia podľa Balicera teraz predstavuje zhruba 90 percent nových prípadov.

Očkovanie sa začalo v decembri a obe dávky vakcíny proti covidu-19 dostalo skoro 90 percent Izraelčanov starších než 50 rokov. Najmenej jednu dávku už dostala viac ako polovica z deväťmiliónovej izraelskej populácie. V drvivej väčšine prípadov sa očkovalo vakcínou Pfizer/BioNTech.

Plne očkovaní Izraelčania alebo tí, ktorí sa z covidu-19 zotavili, majú nárok na "zelený" pas, ktorý im sprístupní divadlá či športoviská. Od tohto týždňa by sa jeho držiteľom mali otvoriť aj reštaurácie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Kľúčový faktor úspechu

Jedným z kľúčových faktorov je podľa Balicera plná digitalizácia zdravotníctva. Tá podľa neho vlani na začiatku epidémie umožnila identifikovať rizikové skupiny a urýchliť registráciu k vakcinácii. "Na začiatku epidémie sme vytvorili prediktívny model vážneho priebehu choroby, cielene sme identifikovali rizikovú časť populácie a od prvej vlny s ňou komunikovali... Tým sa nám podarilo znížiť počty infikovaných v najohrozenejších častiach populácie," uviedol Balicer.

Digitalizácia tiež pomohla pri očkovacej stratégii. Poslúžila na identifikáciu cieľovej skupiny, ktorá bola prizvaná na očkovanie pomocou registračnej aplikácie. So seniormi sa naopak spojili call centrá. Pozvanie na druhé očkovanie ľudia dostali automaticky po prvej vakcíne.

Prvý začal Izrael očkovať zdravotníkov a ľudí nad 60 rokov, potom ďalšie vekové a rizikové skupiny. Teraz očkuje všetkých od 16 rokov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR – Radovan Stoklasa)

Ďalšie dôvody

Dôvodov, prečo sa Izraelu darí rýchlo očkovať, je okrem digitalizácie a dostupnosti vakcín viac. Prirodzenými výhodami sú relatívne malá populácia a krátke vzdialenosti. Podľa Balicera hrá úlohu aj efektívna distribučná sieť, cielená komunikácia či flexibilita.

Vakcíny sa z letiska prevážajú do centralizovaných distribučných centier spravovaných ministerstvom zdravotníctva, odkiaľ putujú do stoviek vakcinačných centier. Väčšinu z nich spravujú štyri zdravotné poisťovne, ktoré spolupracujú s miestnymi klinikami. Ak vakcíny, ktoré sa musia uchovávať pri veľmi nízkej teplote, na konci dňa v očkovacom centre ostali, bolo cieľom naočkovať kohokoľvek.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

"Snažili sme sa tiež verejnosti hovoriť veci tak, ako sú. Keď sme niečo vedeli, povedali sme to, keď sme nevedeli, tak sme to priznali," povedal Balicer.

Úrady sa tiež napríklad snažili znížiť nedôveru v očkovanie v arabských a ultraortodoxných komunitách a spojili sa s ich náboženskými lídrami, starostami a lekármi. Balicer sa sám stretol s rabínmi a ultraortodoxnými lekármi, ktorí sa ho dve hodiny pýtali na bezpečnosť a účinnosť vakcíny. Výsledkom bolo, že vedúci rabín svoju komunitu vyzval, aby sa nechala zaočkovať. Ochota na očkovanie sa u ultraortodoxných Židov potom podľa Balicera zvýšila aj v Británii.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaIzraelKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu