Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS V Barcelone sa plánuje nemysliteľné! Koncert pre tisíce ľudí uprostred veľkej pandémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages)

MADRID - Barcelonská koncertná aréna plánuje v marci koncert pre viac ako 5000 ľudí, ktorému bude predchádzať hromadné testovanie. V dňoch, kedy celú zemeguľu sužuje pandémia to síce znie až nemysliteľne hrozivo, no ide o malý háčik. Akciu bežnú v časoch pred pandémiou Covidu-19 umožnil pilotný projekt v menšom rozsahu na konci minulého roka, po ktorom sa u žiadneho z účastníkov nepreukázala nákaza koronavírusom, píše agentúra Reuters.

Žiadne odstupy, ale pitie pre všetkých

Na koncerte nebude nutné dodržiavať bezpečnostné rozstupy a návštevníci si budú môcť kúpiť pitie, uvádzajú organizátori Festivals per la Cultura Segura (Festivaly pre bezpečnú kultúru). Aby sa zabránilo masovému šíreniu nákazy, účastníci musia mať negatívny test zo dňa konania koncertu a chrániť sa respirátormi FFP2. Aréna bude navyše rozdelená do niekoľkých zón s maximálnou kapacitou 1800 ľudí.

Na Slovensko prišli s bojom s pandémiou pomôcť zdravotníci z Rumunska (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nová doba - nové pravidlá

Koncert sa v barcelonskom Palau Sant Jordi odohrá 27. marca. Hlavnou hviezdou bude španielska popová skupina Love of Lesbian. Cieľom koncertu je stanoviť "nový protokol usporiadavania akcií v kontexte súčasnej situácie" napísali organizátori v prehlásení. 

Akcia sa môže usporiadať vďaka vedcami monitorovanému koncertu z minuloročného decembra. Niekoľko stoviek ľudí si vtedy v sále barcelonského Apola poslúchlo dva DJ sety a dve živé vystúpenia. Podobne ako pri nadchádzajúcom koncerte, museli mať všetci negatívny test z rovnakého dňa a tváre zakryté rúškami. Osem dní po akcii účastníci podstúpili ďalší test, ktorý všetkým vyšiel negatívny. Výsledky štúdie pod dozorom miestnej univerzity boli zverejnené v odbornom lekárskom časopise.

KORONAVÍRUS V Barcelone sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nádej na oživenie zmrzačeného hudobného priemyslu

Pokiaľ bude úspešná aj päťtisícová akcia, môžu podobné opatrenia ponúknuť cestu k oživeniu pandémiou zdevastovaného hudobného priemyslu, dodáva Reuters. Hudobníkov i ďalších umelcov po celom svete tvrdo zasiahli opatrenia zavedené v boji s koronavírusom, vrátane zákazov hromadných akcií a uzávierok koncertných sál, arén, divadiel a ďalších.

Viac o téme: KoncertBarcelonaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu