Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ŠKANDÁL novej českej hlavnej hygieničky: Fero Lakatoš vykradol svoj byt, buď ako Fero!

Pavla Svrčinová Zobraziť galériu (2)
Pavla Svrčinová (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Novou českou hlavnou hygieničkou bude riaditeľka moravskosliezskej krajskej hygienickej stanice Pavla Svrčinová (57). Svoju predchodkyňu podľa premiéra Andreja Babiša vystrieda v polovici marca. Už teraz však má na krku škandál kvôli statusu, ktorý bol zverejnený ešte v októbri minulého roka, no dostal sa teraz do povedomia. Facebookový príspevok je označovaný ako protirómsky.

KORONAŠKANDÁL Poradca premiéra chcel zatvoriť celú krajinu: O pár hodín ho prichytili na futbale

"Fero Lakatoš dnes vykradol svoj vlastný byt. Fero dodržiava karanténu a pracuje z domu. Buď ako Fero," zdieľala Švrčinová. Rómska organizácia Romea na twitteri označila príspevok za rasistický.

"Odsudzujeme príspevok, ktorý na svojej FB stránke zdieľala Pavla Švrčinová. Je neprijateľné, aby človek, zastávajúci takéto rasistické názory, vykonával najvyššie verejné funkcie," uviedla organizácia In Iustitia, ktorá pomáha obetiam násilia z nenávisti.

Prípadov aj hospitalizovaných pribúda: Krajčí by opatrenia neuvoľňoval (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Svrčinovej reakcia

"Neviem, ako sa mi to na profile ocitlo, a preto som celý profil zrušila. Ja naozaj facebook nepotrebujem," povedala k tomu pre ČTK Švrčinová. "Nič také nie je v mojom vlastnom presvedčení a rozhodne tieto pocity žiadne nemám, že by som bola rasistka," uviedla v relácii Českej televízie Udalosti, komentáre.

Odmietavo sa k príspevku na twitteri vyjadril aj predseda KDU-ČSL Marian Jurečka. "Hlavnú kvalifikáciu do tímu "Nebuďte slušný, povedzte meno" pani hygienička evidentne spĺňa," napísal.

Nová hlavná hygenička chce viac trasovať

Pavla Švrčinová vediemoravskosliezsku krajskú hygienickú stanicu od vlaňajšieho januára. Je odborníčkou v ochrane a podpore verejného zdravia, dlhé roky sa špecializovala na hygienu výživy a bezpečnosť potravín, ako audítorka na celoeurópskej úrovni. O funkciu hlavnej hygieničky sa pred piatimi rokmi uchádzala vo výberovom konaní, kvôli novému služobnému zákonu jej ale nebola ako dostatočná kvalifikácia uznaná predchádzajúca práca pre Európsku komisiu.

Švrčinová ČTK povedala, že hygienici musia hlavne trasovať a dôsledne dohľadávať kontakty nakazených. Pre hygienikov chce ale nastaviť maximálne limity, viac majú pomáhať callcentrá. Uviedla, že si nerobí ilúzie o tom, že by s dennými prírastkami nad 1500 prípadov nákazy za deň v kraji boli hygienici schopní všetko vytrasovat. "Vyberú sa tie najdôležitejšie prípady, čo pre mňa sú teraz mutácie, ktoré by mali trasovať hygienici, a ten zvyšok budú musieť trasovať callcentrá. Ten mechanizmus sa musí nastaviť," uviedla Švrčinová. Rezervy vníma v informovanosti verejnosti o koronavíruse.

ŠKANDÁL novej českej hlavnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Švrčinová popri riadení krajskej hygieny pôsobí tiež na lekárskej fakulte v Ostrave. Vlani v júli ju vtedajší minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO) vyzval, aby zvážila zotrvanie vo funkcii kvôli podľa neho nezvládnutej komunikácii o sprísnení protiepidemických opatrení v Moravskosliezskom kraji. "Pán minister ma vyzvať môže, tak nech ma odvolá," reagovala vtedy Švrčinová.

Viac o téme: Pavla SvrčinováHygieničkaFero Lakatoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu