Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci o obavách z mutácií KORONAVÍRUSU: Majú dobrú správu, no tento variant ich znepokojuje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Varianty koronavírusu by mohli byť menej nebezpečné pre očkovaných a pre ľudí, ktorí sa z covidu-19 zotavili, než sa pôvodne myslelo. Vyplýva to z poznatkov vedcov, ktorí zistili, že ľudské telo vyvíja na niektoré z najviac znepokojujúcich variantov silnú odozvu bunkovej imunity.

Boj s KORONAVÍRUSOM v plnom prúde: Aktuálny PREHĽAD vakcín, ktoré majú svetu pomôcť zvíťaziť!

Americká štúdia vykonaná vedcami z Kalifornskej univerzity a Inštitútu imunológie v kalifornskom La Jolla, zistila, že reakcia T-lymfocytov (T-buniek) u pacientov, ktorí boli očkovaní alebo prekonali koronavírusovú infekciu, bola rovnako silná, keď čelili novým variantom koronavírusu - vrátane tých, ktoré boli prvýkrát odhalené v Anglicku, Brazílii, Juhoafrickej republike a Kalifornii.

Predpokladá sa, že T-bunky, ktoré si "pamätajú" prekonané infekcie a zabíjajú patogény, ak sa znovu objavia, majú veľký vplyv na to, ako dlho ľudia zostávajú odolní voči infekciám a chorobám. Existuje niekoľko podtypov, vrátane zabijackých T-buniek, pomocných T-buniek a pamäťových T-buniek. B-lymfocyty (B-bunky) sú ďalším základným typom bielych krviniek a produkujú protilátky.

Nové poznatky tak môžu zmierniť obavy z toho, že niektoré nové varianty koronavírusu prelstia existujúce vakcíny, uviedol denník Financial Times.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: gettyimages.com)

"Tieto dáta prinášajú pozitívne správy vzhľadom na opodstatnené znepokojenie nad dopadom variantov SARS-CoV-2 na snahy dostať súčasnú pandémiu pod kontrolu a eliminovať ju," uviedli vedci. "Hoci sa nepredpokladá, že by cirkulujúce pamäťové T-bunky boli účinné pri prevencii infekcie SARS-CoV-2, je pravdepodobné, že môžu znížiť závažnosť priebehu covidu-19," doplnili.

Štúdia, ktorá ešte nebola podrobená recenznému konaniu, zistila, že nové varianty koronavírusu majú "zanedbateľný dopad" na reakciu pomocných a zabijackých T-buniek v porovnaní s pôvodným kmeňom odhaleným v čínskom Wu-chane. Odozvu na varianty koronavírusu vedci skúmali v krvnom sére ľudí, ktorí covid-19 prekonali, a ľudí, ktorí boli očkovaní vakcínami Moderna alebo Pfizer / BioNTech.

Obavy z brazílskej mutácie

Nová štúdia však prichádza v čase, keď sa objavili znepokojujúce dáta z Brazílie. Tento týždeň sa v krajine zistilo, že mutácia, ktorá je označovaná ako P.1 a ktorá sa doteraz rozšírila do viac ako 25 krajín sveta, vyvoláva menej účinnú protilátkovú reakciu u očkovaných a uzdravených ako predchádzajúce varianty koronavírusu. Štúdia bola zverejnená v utorok. Vedci v nej testovali variant P.1 na krvnej plazme 20 ľudí, ktorí prekonali covid-19 a ôsmich ľudí, ktorí boli očkovaní vakcínou Coronavac od čínskeho výrobcu Sinovac.

Tím vedcov z univerzity v Sao Paule a univerzity v Campinas zistil, že variant P.1, ktorý bol odhalený koncom minulého roka, generuje šesťkrát menej protilátok v porovnaní s variantom, ktorý koloval predtým. Vedci uviedli, že vakcína proti chrípke sa pritom bežne vylepšuje, ak sa zistí, že nový kmeň vyvoláva štyrikrát menej protilátok.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Táto štúdia, ktorá tiež zatiaľ nebola podrobená oponentúre, zistila, že pre protilátky bolo ťažké sa naviazať na takzvaný spike proteín variantu P.1, ktorý vírus využíva pre odomknutie napadnutej bunky. Genetická sekvencia tohto variantu sa pritom od tej pôvodnej odhalenej vo Wu-chane líši 17 mutáciami, vrátane troch, ktorých sa týkajú zmeny na spike proteíne.

Jeffrey Barrett z britského výskumného Wellcomovho Sangerovho inštitútu uviedol, že štúdia vyvoláva určité znepokojenie ohľadom toho, či budú vakcíny menej účinné proti variantu P.1. Zdôraznil tiež, že by sa nemalo zabúdať na funkciu T-buniek.

VIDEO Lekár (47) opísal pekelný rok s KORONAVÍRUSOM: Zrútil sa mi svet. Myslel som, že neprežijem!

Variant P.1 bola odhalený v brazílskom meste Manaus a je spájaný s masívnym nárastom v počte chorých, ktorí zahltili tamojšie nemocnice. Variant začal v meste rýchlo prevažovať a doteraz sa rozšíril do najmenej 17 z 26 brazílskych štátov.

Zistilo sa, že brazílsky variant je, podobne ako varianty odhalené v Británii a Juhoafrickej republike, nákazlivejší než kmene, ktoré sa šírili začiatkom minulého roka. 

Viac o téme: VariantPandémiaMutáciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu