Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAškandál v Británii: Z obehu sťahujú státisíce domácich testov, obavy z kontaminácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britské ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti (DHSC) tento týždeň oznámilo stiahnutie testov dodaných spoločnosťou Randox Laboratories, ktoré boli odoslané do zariadení opatrovateľskej služby a na domáce testovanie, pretože výterové tampóny v súpravách nemusia byť sterilné. Aj napriek tomu podľa denníka The Mirror vláda nemá v pláne s firmou, prepojenou na politickú stranu toryovcov, zrušiť zmluvu o testovaní.

KORONAVÍRUS Nová štúdia ukázala: Tieto dve vakcíny sú veľmi efektívne, a to už po prvej dávke!

The Mirror vo svojom článku uvádza, že ministri sú pod tlakom, aby vysvetlili, prečo je Randox Laboratories „odmeňovaná za neúspechy“ po tom, čo bolo domovom pre seniorov a verejnosti oznámené, aby nepoužívali a vrátili až 741-tisíc testovacích súprav. Vysvetlenie znie, že stiahnutie z trhu je preventívne opatrenie, bezpečnostné riziko je nízke a výsledky testov to neovplyvnilo.

Podľa denníka spoločnosť, ktorá využíva ako konzultanta konzervatívneho poslanca Owena Patersona, dostala v máji kontrakt na dodávku testov do britského testovacieho a trasovacieho programu v hodnote 133 miliónov libier (cca 154 miliónov eur) bez toho, aby príležitosť uchádzať sa o zmluvu mala aj iná firma.

Owen Paterson
Zobraziť galériu (3)
Owen Paterson  (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Vláda pokračuje v spolupráci

Spoločnosť Randox Laboratories tvrdí, že dodáva 17% britských koronavírusových testov, zdroj ministerstva zdravotníctva uviedol, že skutočný objem je okolo 8%.

Ministerstvo testy pozastavilo, pretože Randox Laboratories nedokázala poskytnúť bezpečnostnú dokumentáciu k jednému z jej dodávateľov. Niektoré tampóny mali označenie „CE“, ale Randox Laboratories nedodala vláde osvedčenie, ktoré by dokázalo, že bolo získané legitímne.

Ministerstvo zdravotníctva tak stoplo časť zmluvy spoločnosti, ktorá dodáva výterové súpravy na testovanie, ale vláda bude na testovanie koronavírusu naďalej využívať laboratóriá firmy.

Zaujímavé prepojenie

Zosnulá manželka konzervatívneho poslanca Owena Patersona, Rose, bola predsedníčkou závodiska Aintree a členkou predstavenstva Jockey Clubu. Randox Laboratories sú ich hlavným sponzorom. Paterson sa neobjavil na verejnosti ani v parlamente od júnovej náhlej smrti svojej ženy. Šéfka britského testovacieho a trasovacieho programu Dido Hardingová je tiež členkou predstavenstva Jockey Clubu a bola blízkou priateľkou Rose Patersonovej.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Reakcie ministerstva a spoločnosti Randox

„Máme vysoké bezpečnostné štandardy pre všetky testy na koronavírus. Po pozastavení „Domácej testovacej súpravy Randox COVID- 19“ 15. júla, spoločnosť Randox teraz preventívne stiahla testovaciu súpravu. Naša podpora pri testovaní pre opatrovateľské domy naďalej pokračuje, každý rezident alebo zamestnanec so symptómami má okamžitý prístup k bezplatnému testu a my hľadáme spôsoby, ako zvýšiť množstvo testov, plne využívajúc dostupné laboratórne kapacity," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva.

„Dňa 15. júla ministerstvo zdravotníctva pozastavilo tieto súpravy z dôvodu absencie certifikácie tampónov od externého dodávateľa. Randoxu dodnes neboli poskytnuté dôkazy, ktoré by uspokojivo podporovali označenie CE pre tieto tampóny. Berúc na vedomie nedostatok certifikácie CE od dodávateľa a skutočnosť, že niektoré súpravy sú stále v obehu, spoločnosť Randox ako regulačné opatrenie iniciovala stiahnutie týchto súprav používaných v národnom testovacom programe," vysvetlil hovorca spoločnosti Randox Laboratories.

Viac o téme: PandémiaVeľká BritániaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu