Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Varovné výsledky štúdie: Vakcína je menej účinná u tejto skupiny ľudí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Aj niektorých vedcov pozitívne prekvapila vysoká účinnosť koronavírusových vakcín. Nová štúdia však priniesla do tejto radosti malý tieň. Vakcíny sú oveľa menej účinné u ľudí s nadváhou ako u ľudí s normálnou hmotnosťou.

Ľudia s nadváhou nie sú len medzi najrizikovejšími skupinami pre ťažký priebeh Covidu-19, ale zjavne aj medzi pacientmi, u ktorých sa očkovanie proti koronavírusom javí ako menej účinné. To bol výsledok talianskej štúdie.

Vakcína Biontech/Pfizer sa ukázala ako vysoko účinná

Rozsiahla štúdia vakcíny Biontech/Pfizer na 1,2 miliónoch testovaných osôb v Izraeli preukázala vysokú účinnosť vakcíny proti koronavírusom. Vakcína, ktorá vznikla na základe spolupráce nemeckej spoločnosti Biontech s americkou spoločnosťou Pfizer, chráni na 94 percent. Informuje o tom New England Journal of Medicine, ktorý zverejnil vyhodnotené údaje z vakcíny Biontech Pfizer.

Očkovanie je u ľudí s nadváhou menej účinné

Dobrá správa v oblasti vakcín však dostala veľkú ranu, keď vedci z Talianska zistili, že očkovanie je u ľudí s nadváhou len asi polovične účinné ako v prípade ľudí s normálnou hmotnosťou. Štúdia inštitútu Fisioterapici Ospitalieri v Ríme zistila, že ľudia s indexom telesnej hmotnosti (BMI) od 30 po druhej dávke vakcíny vyprodukovali iba o polovicu viac protilátok ako ľudia s nižším BMI.

KORONAVÍRUS Varovné výsledky štúdie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Treba zvážiť možnú tretiu dávku vakcíny

Nie je zatiaľ jasné, aké to má dôsledky na očkovanie obyvateľstva. Niektorí z talianskych vedcov považujú tretiu dávku vakcíny za užitočnú pre ľudí s nadváhou. Skutočnosť, že obézni ľudia a ľudia s nadváhou závisia najmä od ochranného účinku očkovania, sa ukázala v posledných niekoľkých mesiacoch, počas ktorých musela táto skupina obyvateľstva trpieť obzvlášť často závažným priebehom ochorenia Covid-19 alebo sa ich boj skončil smrťou.

Obezita je hlavným rizikovým faktorom

Jeden autor štúdie Aldo Venuti píše: „Pretože obezita je dôležitým rizikovým faktorom pre morbiditu a mortalitu u pacientov s Covidom-19, je v tejto podskupine nutné naplánovať efektívny očkovací program.“ Naznačil však, že predtým, ako bude možné rozhodnúť, bude potrebný rozsiahlejší výskum. „Aj keď je potrebných viac štúdií, tieto údaje môžu mať dôležité dôsledky na vývoj stratégií očkovania proti Covidu-19, najmä u ľudí s nadváhou,“ uviedol Venuti.

Viac o téme: OčkovanieObezitaBMI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu