Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčší drogový úlovok v Európe: Odhalili 23 ton kokaínu za miliardy eur, VIDEO rekordného kontrabandu!

Rekordný úlovok je možno len špička ľadovca. Zobraziť galériu (4)
Rekordný úlovok je možno len špička ľadovca. (Zdroj: profimedia.sk)

HAMBURG - Colníci v hamburskom prístave odhalili viac ako 16 ton kokaínu ukrytých v piatich kontajneroch odoslaných z Paraguaja. Ide o doposiaľ najväčšie množstvo kokaínu zadržaného v Európe v jednom kontrabande a jedno z najväčších na svete. A to ešte nie je všetko.

Európu zaplavujú drogy: Brutálne kartely sa spojili s talianskom mafiou a rumunskými gangmi

Najväčší drogový úlovok v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/DPA)

Kokaín colníci objavili už 12. februára. Bol ukrytý v plechových nádobách na tmel. Následne v rámci vyšetrovania tohto prípadu zaistili belgické úrady uplynulú nedeľu v Antverpách vyše 7,2 tony kokaínu v kontajeri s drevenými blokmi z Panamy. Všetky drogy mali smerovať na "rovnaké miesto určenia v Holandsku".

V stredu polícia zatkla v Holandsku 28-ročného majiteľa dovoznej spoločnosti z Vlaardingenu pri Rotterdame, ktorý je podozrivý zo zodpovednosti za tento kontraband viac ako 23 ton drogy.

Najväčší drogový úlovok v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa odhadu nemeckého colného vyšetrovacieho úradu by tak obrovské množstvo kokaínu prinieslo pri pouličnom predaji niekoľko miliárd eur. O rekordnom protidrogovom úlovku informoval úrad v stredu pred televíznymi kamerami.  "Je to najväčšie množstvo kokaínu, aké kedy bolo v Európe zadržané, a jeden z najväčších samostatných prípadov na svete," uviedli nemeckí colníci.

Colníkom v Hamburgu sa zdali kontajnery z Paraguaja podozrivé, a tak ich podrobili odbornej analýze. Pri nej policajti našli za plechovkami so skutočným tovarom nádoby, z ktorých každá obsahovala osem balíkov s celkovo viac ako deviatimi kilogramami kokaínu. Nádob naplnených drogou bolo vyše 1700.

Najväčší drogový úlovok v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pouličná hodnota 16 ton drogy nájdenej v Hamburgu sa podľa AFP odhaduje na 1,5 až 3 miliardy eur. V prípade, že by bola zmiešaná s inými látkami, bola by ešte vyššia.

Celkovo bolo v minulom roku zadržaných 102 ton kokaínu smerujúcich na európsky kontinent. Väčšina zásielok dorazila do Antverp. Minulý rok zachytili v prístave rekordných 65,5 ton. Drogy pochádzajú z Latinskej Ameriky - väčšinou z Kolumbie, Brazílie a Ekvádoru.

„Pravdepodobne vidíme iba vrchol ľadovca,“ uviedla v súvislosti s najnovším úlovkom nemecká poslankyňa Irene Mihalicová. Ďalšie vyšetrovanie uskutočňuje hamburská prokuratúra v úzkej spolupráci s holandskými orgánmi.

Viac o téme: Kokaín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu