Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Roman zinfarktoval a skončil v kóme: Strhol sa šialený rodinný spor!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA/PLYMOUTH – Roman S. pred troma rokmi zinfarktoval. Lekárom sa činnosť jeho srdca podarila obnoviť až po trištvrte hodine. Odvtedy je v kóme a pri živote ho udržujú len prístroje. Poliakova rodina teraz bojuje proti sebe. Kým jeho manželka a deti súhlasili s návrhom nemocnice, že jeho stav je beznádejný, matka a sestra argumentujú názorom lekára, podľa ktorého sa pacient ešte môže vyliečiť.

Poliak Roman S. dostal v strednom veku infarkt. K nešťastiu došlo pred troma rokmi a lekárom sa muža podarilo zachrániť. Činnosť jeho srdca však obnovili až po 45 minútach. Od tej doby leží v kóme. Romanova manželka a deti žijúce v britskom Plymouthe prijali stanovisko nemocnie, že pacientov stav je beznádejný, a súd v Anglicku rozhodol o vypnutí prístrojov, ktoré ho udržiavajú pri živote, informoval server Novinky.cz.

VIDEO Lekárka odhalila desivú realitu: Covidové pľúca vyzerajú horšie než tie najhoršie pľúca fajčiara!

Iný názor ale majú Romanova matka a sestra, ktoré žijú v Poľsku. Tie podali sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu a odvolávajú sa na slová poľského doktora, podľa ktorého sa Roman ešte môže vyliečiť. Súd nakoniec sťažnosti nevyhovel. Vysvitlo totiž, že lekárom je katolícky kňaz, ktorý správu o stave pacienta ani nevidel.

Poľský arcibiskup Stanislaw Gadecki dokonca vyhlásil, že Romana S. "v Británii odsúdili k trestu smrti". Proti rozhodnutiu mužovej manželky a detí sa postavila aj poľská nekonzervatívna vláda. Podľa nej "nechceli, aby ich manžel a otec naďalej vegetoval ako rastlina".

„Hoci nemá právo zasahovať do tragického a bolestivého prípadu nevyliečiteľného človeka, proti vôli jeho manželky a detí, ale aj súdu, sa rozhodla udeliť mu diplomatický pas a v súčasnosti sa snaží o jeho transport do Poľska,“ uviedol v nedeľu na adresu vlády portál onet.pl.

Iný miestny portál zas napísal, že je "hanebné, ak sa niekto v takejto tragickej situácii snaží za každú cenu robiť politiku bez toho, aby bral ohľad na najbližšiu rodinu a jednoznačné stanovisko lekárov".

Viac o téme: SúdPacientInfarktKóma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu