Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Situácia je alarmujúca: Našej planéte hrozí kríza hlúpnutia, môže za to rastúci objem oxidu uhličitého

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

LONDÝN - Alarmujúca situácia ohľadom rastu oxidu uhličitého na našej planéte je už tak dosť vážna, no môže to byť ešte väčší problém, ako sme si mysleli. Vedci prišli s novou štúdiou o tom, ako nepriaznivo pôsobí oxid uhličitý na mozog človeka, Hrozí, že populácia začne takpovediac hlúpnuť.

Píše o tom portál IFL Science. Nie je žiadnym tajomstvom, že oxid uhličitý sa prevažne uvoľňuje hlavne spaľovaním fosílnych palív, čo sa výrazne zle podpisuje na stave životného prostredia planéty. Je tu však ešte ďalší alarmujúci dôsledok, ak bude táto situácia pokračovať.

Zbohom myslenie

Vedci sa totiž rozhodli prísť s novými tvrdeniami o tom, že vysoká koncentrácia oxidu uhličitého ma za následok klesajúcej aktivity ľudského vnímania. Závery priniesol aj Kristopher Karnauskas z Coloradskej Univerzity. Spolu s kolegami analyzoval účinky CO2 na telo a aj to, ako sa môžu vyššie dávky prejaviť.

Podľa portálu IFL dochádza vysokou koncentráciou CO2 v atmosfére aj k tomu, že sa zvyšuje aj v krvi, čím znižuje množstvo kyslíka prúdiaceho do mozgu. Človek začne byť ospalý, cítiť sa úzko či pociťovať zníženú kvalitu kognitívnych funkcií. Podobné pocity podľa vedcov zažíva človek v dlhšie nevetranej miestnosti. Spomenuli tiež, že čoraz rastúce a nekontrolovateľné spaľovanie fosílnych palív sa od 19. storočia podpísalo na nebezpečne vysokej úrovni oxidu uhličitého v atmosfére.

Situácia je alarmujúca: Našej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Takto to nemôže pokračovať

Vedci varujú, že ak bude táto situácia ešte niekoľko rokov pokračovať, situácia a čísla sa budú rapídnym spôsobom zhoršovať. Dôsledky vraj pocítime všetci. Schopnosti rozhodovania sa môžu znížiť o 25 % a schopnosti strategicky myslieť sa môžu dokonca prejaviť až na 50-percentnom poklese. 

Viac o téme: MozogRozmýšľanieOxid uhličitý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu