Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál v Nemecku! Nadšenci zimy sa sánkujú cez masové hroby v bývalom koncentračnom tábore

Bývalý koncentračný tábor Buchenwald Zobraziť galériu (4)
Bývalý koncentračný tábor Buchenwald (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Aj zdanlivo nevinná činnosť ako je sánkovanie môže spôsobiť škandál, keď sa prevádzkuje na nesprávnom mieste, ako minulý týždeň zistili v Nemecku. Riaditeľ tamojšieho pamätníka Buchenwald, ktorý sa nachádza na mieste bývalého nacistického koncentračného tábora, sa totiž posťažoval na miestnych nadšencov, ktorí si zimné radovánky užívali v jeho areáli a okrem iného sa sánkovali priamo cez miesta, kde sa nachádzajú hromadné hroby niekdajších väzňov.

Bol to človek s veľkým "Č": VIDEO Slovák (†88) ako dieťa prežil hrôzy Osvienčimu a Buchenwaldu

"Cez víkend sme tu mali silnú prevádzku," povedal Jens-Christian Wagner magazínu Der Spiegel. Parkovisko pri pamätníku v blízkosti durýnskeho Weimaru podľa neho zaplnili kvôli snehovej nádielke milovníci zimných športov a nie záujemcovia o prehliadku. "Niektoré stopy po sánkach končili u masových hrobov," dodal.

#Rodeln und Skilaufen machen Spaß. Und eine schöne Winterlandschaft wie derzeit in #Buchenwald lockt ins Freie. Trotzdem...

Uverejnil používateľ Buchenwald Memorial | Gedenkstätte Buchenwald Utorok 12. januára 2021

Podľa riaditeľa je pochopiteľné, že ľudia mieria do prírody, mali by však rešpektovať pravidlá a v areáli pamätníka sa správať úctivo a s patričnou pietou k desiatkam tisíc ľudí, ktorí tu prišli o život. Podľa neho je neprijateľné, že sem ľudia prichádzajú za športom alebo na prechádzku so psami. "Športové aktivity narušujú pokoj mŕtvych. S časovým odstupom ľudia strácajú historickú citlivosť," posťažoval sa Wagner.

Škandál v Nemecku! Nadšenci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer,file)

V Buchenwalde medzi vytvorením tábora v roku 1937 a jeho oslobodením americkou armádou v apríli 1945 zahynulo asi 56-tisíc ľudí. Ďalších viac než 20-tisíc prišlo o život v pobočnom tábore, vytvorenom kvôli výrobe rakiet V2. Buchenwaldom prešlo aj približne 7800 Čechoslovákov, vrátane spisovateľov Ferdinanda Peroutka, Josefa Čapka a Arnošta Lustiga.

Škandál v Nemecku! Nadšenci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Koncentračný táborBuchenwald
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu