Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS je v súčasnosti infekčnejší: V Británii predstavuje problém pre TÚTO vekovú skupinu

Koronavírus v Británii Zobraziť galériu (4)
Koronavírus v Británii (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britská mutácia koronavírusu komplikuje snahu krajín znížiť rýchlosť šírenia vírusu v populácii. Zmutovaný koronavírus je totiž oveľa nákazlivejší v porovnaní s jeho pôvodným variantom, čo sa odzrkadľuje aj na dátach z Anglicka - noví infikovaní sú najmä mladí ľudia.

Na konci vlaňajšieho roku sa na juhu Anglicka objavila nová, nákazlivejšia mutácia koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa tamojších vládnych odborníkov je tento kmeň už takmer v celej krajine dominantný.  

Britskú vládu znepokojuje brazílsky variant vírusu: Hlási rekordný počet úmrtí

Zmutovaná verzia postihuje predovšetkým mladých ľudí. Dáta z Británie ukazujú, že najväčší podiel nových infikovaných je vo vekovej skupine od 20 do 29 rokov. V priemere ide o 842,5 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.   

KORONAVÍRUS je v súčasnosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa denníka Mirror je znepokojujúce aj ďalšie zistenie. Nový kmeň vírusu prepísal definíciu "blízkeho kontaktu". Predtým sa za blízky kontakt považoval človek, ktorý v prítomnosti infikovaného strávil aspoň 15 minút v kuse, a to vo vzdialenosti menšej ako dva metre. Táto doba je teraz výrazne kratšia.  

Nové mutácie KORONAVÍRUSU sú nákazlivejšie ako pôvodný variant choroby: Zaberie proti nim vakcína?

Doktor David Strain navyše upozorňuje, že zmutovaný vírus ohrozuje aj mladé ženy v dobrej kondícii, u ktorých sa covid-19 predtým tak často nevyskytoval. „K infikovaniu sa teraz potrebujete oveľa menšie množstvo vírusu, a preto sú ľudia, u ktorých sa predtým toto ochorenie takmer neobjavilo (mladé fit ženy), zraniteľnejší,“ povedal Strain.

KORONAVÍRUS je v súčasnosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Britská mutácia nového koronavírusu sa potvrdila aj vo viacerých okresoch Slovenska. „Je rozšírený vo vysokom percente, o to viac má zmysel plošné testovanie,“ podotkol šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí. Minister sa ešte skôr vyjadril, že vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu je jasné, že boj s ním je o 40 % ťažší, ako s pôvodným typom vírusu. Nádej vidív v očkovaní. „Vyžaduje si tvrdé opatrenia obmedzujúce mobilitu s maximálnou elimináciou sociálnych kontaktov, teda stav, ktorý je momentálne na Slovensku v platnosti. Nádejou je očkovanie. Imunitná odpoveď vakcíny Comirnaty od firmy BioNTech-Pfizer, je podľa dostupných zistení dostatočná, aby nás chránila aj pred pred ochorením COVID-19, ktorý spôsobuje nový, infekčnejší variant vírusu. Tie isté zistenia dokázali aj britskí vedci u vakcíny od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita,“ uviedol Krajčí.

Viac o téme: SlovenskoBritániaCovid-19KoronavírusŠírenieMutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu