Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česká mamička prežíva peklo: FOTO Jej dcéra (2) sa infikovala covidom a prejavil sa u nej zriedkavý syndróm

Dievčatko trpí zriedkavým syndrómom Zobraziť galériu (5)
Dievčatko trpí zriedkavým syndrómom (Zdroj: FB/L. M.)

PRAHA – Lucie, matka dvojročného dievčatka, na sociálnej sieti opísala dcérin boj s koronavírusom. Podľa jej slov leží na jednotke intenzívnej starostlivosti aj so syndrómom systémovej zápalovej odpovede. Ide o závažnú reakciu imunitného systému.

Lucie dodnes nevie, kde sa jej dvojročná dcéra infikovala covidom-19. Dievčatko čaká niekoľkotýždňová hospitalizácia v nemocnici. Aktuálne leží na JIS-ke a podľa slov matky má takzvaný syndróm systémovej zápalovej odpovede. Ten sa u detí prejavuje len zriedkavo, no až po niekoľkých týždňoch od prekonania koronavírusu. „Najhoršie na tom je, že sa o ňom (syndróme) nehovorí a príznaky sa nedajú rozoznať včas. Bohužiaľ, pripomínajú ďalšie bežné ochorenia,“ tvrdí Lucie.

„U nás sa to začalo vysokou horúčkou, ktorej nikto nevenoval pozornosť (mala aj 41). Keď nezaberali antibiotiká, keďže sa predpokladalo, že má angínu, a teploty sa nedarilo zraziť ani obkladmi a sprchovaním, na štvrtý deň som už mala doma handrovú bábiku, ktorá nejedla, nekomunikovala, bolela ju hlava aj bruško, pridala sa ešte hnačka,“ opísala Češka stav svojho dieťaťa.

Česká mamička prežíva peklo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/L. M.)

Lucie je zúfalá. Syndróm totiž postihuje predovšetkým srdce a jej dcérka ho má slabé. „Čakáme, čo bude ďalej. Musí byť silná. A nikto nevie, čo to spraví do budúcna,“ uviedla.  

Žena teraz apeluje na všetkých rodičov malých detí, aby boli opatrní. „Celý čas sa tvrdilo, že deti sú mimo rizikovú skupinu, ale vidím pravý opak! Prosím, buďte opatrní a hlavne sa skutočne snažte dodržiavať opatrenia a hygienu. Je to dôležité. Nie je nič horšie, než mať pred sebou odrovnané dieťa, s ktorým strávite napríklad tri týždne v nemocnici,“ napísala Lucie. Tá doteraz netuší, kde sa jej dieťa infikovalo. „Bola absolútne bez príznakov a my sme tiež boli v poriadku,“ dodala.

Česká mamička prežíva peklo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/L. M.)

Zriedkavý syndróm, ktorý hrozí deťom po prekonaní covidu-19

Ochorenie covid-19 má u detí väčšinou miernejší priebeh, ale zriedkavo sa môže po jeho prekonaní objaviť iný zdravotný problém - tzv. syndróm multisystémovej zápalovej odpovede spojenej s koronavírusom u detí (PIMS-TS, tiež MIS-C). Ako nová choroba sa začal vyskytovať v polovici minulého roka v Taliansku, Británii, Francúzsku či USA. Teraz hlásia desiatky prípadov aj v Česku.

Podľa odborníkov z JIS-ky Pediatrickej kliniky Fakultnej nemocnice v Motole v Prahe má syndróm niektoré podobnosti s Kawasakiho chorobou (multisystémové zápalové ochorenie postihujúce tepny, vyskytuje sa u menších detí približne do piatich rokov), ale spravidla má závažnejší priebeh a vyžaduje si rýchle liečenie. Ak je však nezistený alebo nesprávne liečený, môže podľa lekárov ohroziť život.

PIMS-TS je závažné akútne ochorenie detského veku, ktoré sa prejaví až štyri, výnimočne šesť týždňov po vystavení koronavírusu SARS-CoV-2. Postihuje podľa štúdií asi dvoch zo 100.000 ľudí vo veku do 21 rokov, ale výskyt môže byť aj väčší.

Medzi prvé príznaky patrí niekoľkodňová horúčka, pridať sa môžu kožné či sliznicové príznaky, vyrážka, zápal očných spojiviek, začervenaná plôška nohy a dlaní. Pacientov môže trápiť aj nízky krvný tlak, hnačka alebo bolesť brucha, uviedol vedúci lekár JIS motolskej Pediatrickej kliniky Filip Fencl. „Podstatou choroby je zrejme oneskorená aberantná imunitná odpoveď u niektorých disponovaných jedincov, ktorá postihne predovšetkým srdce a cievy, ale môže sa rozvinúť do multiorgánového zlyhania,“ vysvetlil prednosta Pediatrickej kliniky FN Motol Jan Lebl.

Viac o téme: ČeskoDieťaCovid-19KoronavírusSyndrómZriedkavý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu