Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Studená sprcha po brexite: VIDEOreportáž z Holandska, šokovanému Britovi zhabali desiatu

Desiatu s údeninou si už len tak Briti do EÚ neprivezú. Zobraziť galériu (4)
Desiatu s údeninou si už len tak Briti do EÚ neprivezú. (Zdroj: NPO 1/eenvandaag.avrotros.nl)

AMSTERDAM - Holandská televízna stanica NPO 1 zachytila ​​v reportáži problém, s ktorým sa môžu po brexite stretávať Briti pri príchode do štátov Európskej únie. Holandskí colníci totiž kvôli zákazu dovozu niektorých potravín zabavili jednému z vodičov chlieb s údeninou, ktorý si viezol ako desiatu. "Vitajte v brexite, pane," hovorí v reportáži prekvapenému Britovi jeden z colníkov.

Británia definitívne vystúpila z EÚ: Začali platiť nové pravidlá z brexitovej dohody

Británia opustila Európsku úniu vlani na konci januára. Na konci minulého roka skončilo aj prechodné obdobie, počas ktorého ešte dodržiavala väčšinu pravidiel EÚ. Od začiatku roka platí provizórna dohoda o nových vzťahoch, na ktoré sa Británia a EÚ dohodli na Štedrý deň.

Studená sprcha po brexite:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NPO 1/eenvandaag.avrotros.nl)

Na jej základe okrem iného nemôžu Briti pri individuálnych cestách do EÚ dovážať určité druhy potravín, napríklad mäso, ryby či mliečne produkty.

Studená sprcha po brexite:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NPO 1/eenvandaag.avrotros.nl)

V reportáži holandskej televízie NPO 1 je zachytený zásah colníkov, ktorí kontrolujú cestujúcich z trajektu, ktorý priplával do prístavu Hoek van Holland.

Studená sprcha po brexite:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NPO 1/eenvandaag.avrotros.nl)

"Už nesmiete do Európy dovážať určité druhy potravín, ako je mäso, ovocie, zelenina, ryby a také veci," hovorí jeden z colníkov udivenému Britovi, ktorému zabavuje desiatu zabalenú v alobale. Na mužovu otázku, či si môže nechať aspoň chlieb, keď z neho vyberie mäso, colník odpovedá: "Nie, všetko bude zhabané. Vitajte v brexite, pane, ospravedlňujem sa."

Podľa Európskej komisie je zákaz dovozu mäsa a mliečnych výrobkov z Británie nutný, aby sa zabránilo prenosu choroboplodných zárodkov, ktoré by mohli okrem iného spôsobiť u zvierat choroby, ako je slintačka a krívačka či klasický mor ošípaných.

Viac o téme: Brexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu