Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európu zaplavujú drogy: Brutálne kartely sa spojili s talianskom mafiou a rumunskými gangmi

Takýto úlovok zaznamenali karabinieri v rámci zásahu proti N´dranghete. Zobraziť galériu (3)
Takýto úlovok zaznamenali karabinieri v rámci zásahu proti N´dranghete. (Zdroj: Carabinieri)

LONDÝN - Brutálne drogové gangy sa spájajú s kriminálnikmi v Európe a zaplavujú starý kontinent pervitínom a kokaínom. Nedávne vyšetrovanie talianskej polície zistilo, že kartel Sinaloa, ktorý v minulosti viedol Mexičan El Chapo, prepraví len jedným letom 500 - 800 kg kokaínu. Okrem talianskej mafie sa kartelu podarilo spojiť aj s rumunskými gangmi.

VIDEO V Taliansku odhalili obrovský podvod 'Ndranghety: Týkal sa aj fondov EÚ, tendre za 100 miliónov eur

V priebehu svojej dlhej krvavej histórie kartel Sinaloa uniesol, mučil a zabil členov konkurenčných zločineckých gangov, aby ovládol severozápad Mexika. Jeho členovia nadviazali spojenie s talianskou mafiou ´Ndrangheta s cieľom pomôcť pri preprave ich drog po celom kontinente.

Robert Almonte, bývalý federálny maršal USA, ktorý strávil 25 rokov na policajnom oddelení v mexickom El Paso bojom proti omamným látkam, pre britský Daily Star, uviedol: „Kartel Sinaloa funguje v Európe inak ako v Mexiku. V Mexiku každý kartel súťaží s ostatnými kartelmi a nebránia sa pokusom eliminovať svojich súperov násilím."

Do Európy putujú drogy, po ktorých je dopyt
Zobraziť galériu (3)
Do Európy putujú drogy, po ktorých je dopyt  (Zdroj: Carabinieri)

"Stratégiou kartelu Sinaloa je nadviazať vzťahy s existujúcimi organizovanými zločineckými skupinami v Európe a pracovať s nimi namiesto proti nim. Toto umožňuje kartelu Sinaloa využívať existujúce siete a trasy obchodovania s drogami a tiež prístup k etablovaným skorumpovaným úradníkom," dodal Almonte s tým, že kartel nadviazal vzťahy aj s rumunskými gangmi.

Okrem Mexika sa drogy vyvážajú aj z Kolumbie, Bolívie, Panamy, Belize či Peru. Almonte tiež varoval, že gangy budú dodávať „akúkoľvek drogu, po ktorej je dopyt“. „Zvyšuje sa tým možnosť vidieť nárast obchodovania s metamfetamínom a fentanylom vo Veľkej Británii zo strany kartelu Sinaloa a ďalších mexických kartelov," vysvetlil.

Bývalý šéf kartelu Sinaloa, Joaquín Guzmán alias El Chapo, bol odsúdený na doživotie.
Zobraziť galériu (3)
Bývalý šéf kartelu Sinaloa, Joaquín Guzmán alias El Chapo, bol odsúdený na doživotie.  (Zdroj: SITA/AP/Eduardo Verdugo)

Mexické kartely Sinaloa, CJNG a Gulf

Kartel Sinaloa nadviazal prvé vzťahy s európskymi gangmi ešte v roku 2009 a zostal aktívny aj počas celosvetových lockdownov. Svoje pôsobenie v Európe a spoluprácu s mafiou však už zosilňujú aj kartel Jalisco Nová generácia (CJNG) a kartel Gulf.

Po zatknutí Joaquína Guzmána alias El Chapa v roku 2014 sa CJNG odtrhol od kartelu Sinaloa a jeho členovia páchajú brutálne násilie s cieľom zastrašiť svojich nepriateľov. Neštítia sa ani útokov na verejnosť, políciu či vojakov a v minulosti zostrelili armádny vrtuľník.

Kartel Gulf pôvodne obchodoval s kokaínom a marihuanou mieracou do USA a nadviazal kontakty s gangmi v Kolumbii. Jeho druhý vodca Osiel Cárdenas Guillén, ktorý bol odsúdený na 25 rokov väzenia, najal do svojich radov skupinu skorumpovaných vojakov špeciálnych síl, ktorí neskôr vytvorili vlastný konkurenčný gang.

V Mexiku je nezvestných približne 60-tisíc ľudí, uviedla DPA. Ročne si organizovaný zločin v krajine vyžiada desaťtisíce ľudských životov. V roku 2019 bolo v Mexiku zabitých 36-tisíc ľudí, čo je rekordne vysoké číslo.

Talianska ´Ndrangheta

Medzinárodná policajná organizácia Interpol vlavni v júni varovala, že 'Ndrangheta má obrovské finančné rezervy a môže pomáhať firmám zápasiacim pre koronakrízu o prežitie a pomocou nich vstúpiť do legálnej ekonomiky.

Kalábrijská 'Ndrangheta patrí spolu so sicílskou mafiou Cosa Nostra a neapolskou Camorrou k najvplyvnejším organizovaným zločineckým skupinám v Taliansku. Pôsobí i v zahraničí - okrem iného v Nemecku, Severnej Amerike či Austrálii.

Vedúce postavenie má 'Ndrangheta najmä v pašovaní kokaínu do Európy. AFP uvádza, že 'Ndrangheta už v súčasnosti predstihla najznámejšiu taliansku mafiu Cosa Nostra a stala sa vôbec najsilnejšou talianskou zločineckou skupinou operujúcou po celom svete.

Viac o téme: KartelMafiaSinaloaN´drangheta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu