Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Legenda rakúskej kriminálnej polície: Bývalý vyšetrovateľ povedal, čo si myslí o Lučanskom

Milan Lučanský bol obvinený za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Zobraziť galériu (2)
Milan Lučanský bol obvinený za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Zatiaľ, čo sa Slovensko stále spamätáva zo smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý mal spáchať vo svojej cele samovraždu, k jeho osobe sa vyjadril aj bývalý vysoký úradník rakúskej kriminálnej polície Dr. Ernst Geiger.

„V čase, keď som viedol oddelenie v Spolkovom kriminálnom úrade, mal som s exprezidentom polície Slovenska Milanom Lučanským, ktorý si siahol na život, veľa dočinenia. Pôsobil celkovo dôveryhodne a bol som a som toho názoru, že to bol priamy chlap,“ povedal Geiger pre rakúske médiá.

Pre penzionovaného policajného právnika, je samovražda jeho bývalého kolegu záhadou. Medzičasom ju vyšetruje 17-členná komisia, aby vyšetrila pochybné pozadie samovraždy.

 „Úzko sme spolupracovali v Europole a ja si nemyslím, že bol korupčník. Pozorne sledujem vyšetrovanie,“ povedal k tomu Geiger.

Legenda rakúskej kriminálnej polície:
Zobraziť galériu (2)

Smrť nastala deň pred Silvestrom

Bývalý policajný prezident a generál Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) potom hneď oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu.

Generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan odstúpil v súvislosti s pokusom Lučanského o samovraždu zo svojej funkcie. Lučanského pochovali za prítomnosti jeho rodiny a priateľov a za účasti stoviek ľudí minulý piatok 8. januára v Štrbe.

Komisia, ktorá má prešetriť okolnosti úmrtia Lučanského

Nezávislá kontrolná komisia, ktorá má prešetriť úmrtie policajného exprezidenta Milana Lučanského i jeho skoršie zranenie oka, má 17 členov. Prizvaní sú tiež experti. Po prvý raz zasadla v pondelok (4. 1.), kde schválila svoj štatút.

Členovia podpísali tiež záväzok mlčanlivosti. Verejnosť budú informovať až o záveroch prešetrovania, o ktorých budú hlasovať. Ministerstvo spravodlivosti neskôr zverejnilo dokumenty, ktoré hovorili o priebehu jeho zranenia i neskoršej smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu