Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Násilnosti v Kapitole: FOTO Zastrelená žena (†35) verila konšpiráciám, Trump má zachrániť svet

Ashlii Babbittová zahynula po zásahu v Kapitole Zobraziť galériu (5)
Ashlii Babbittová zahynula po zásahu v Kapitole (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik, Twitter/Ashli_Babbitt)

WASHINGTON - Koncom decembra zvolená americká viceprezidentka Kamala Harrisová napísala na twitteri o plánoch prvých sto dní vlády prezidenta Joe Bidena. Sľúbila "zabezpečiť, že Američania začnú nosiť rúška, rozdelí sa 100 miliónov dávok vakcíny a žiaci sa bezpečne vrátia do škôl". Medzi tisíckami reakcií bol aj naštvaný tweet od 35-ročnej bývalej príslušníčky vojenského letectva zo San Diega, napísal denník The Guardian.

ZÁBERY, z ktorých mrazí: Násilnosti v Kapitole! Postrelená žena (†35) zomierala pred očami davu

"Nie, kur*a, to teda nie!" odpovedala Harrisovej Ashli ​​Babbittová. "Žiadne rúška, ani ty, ani Biden znásilňujúci deti, a žiadne vakcíny... čupni si na svoju podvodnícku prdel..."

Babbittová ale nezostala len pri písaní tweetov. Mala v pláne hneď ďalší týždeň odletieť do Washingtonu, aby sa zúčastnila veľkej demonštrácie požadujúcej, aby bol do prezidentského úradu uvedený Donald Trump, nie Biden. A bola zastrelená počas chaotickej invázie Trumpových stúpencov do Kapitolu, počas ktorej zomreli štyria ďalší ľudia vrátane policajta strážiaceho túto budovu.

Ashli Babbittová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Ashli_Babbitt)

Radikalizácia a konšpiračné teórie

Od 6. januára, kedy Babbittová a ďalší Trumpovi stúpenci vpadli do budovy Kapitolu a prinútili členov Kongresu, aby utiekli alebo sa schovali, sa sociálne siete stali zdrojom informácií o jej radikalizácii.

Účet Babbittovej na twitteri ukazuje ženu, ktorá sa po celé mesiace zanietene zaoberala konšpiračnou teóriou opisujúcou demokratických zákonodarcov ako odporných pedofilov, a potom ju presvedčili - a rozhnevali - klamstvá Trumpa a jeho spojencov o volebnom podvode.

Po celé týždne, než sa pripojila k davu vo Washingtone, preposielala Babbittová nepravdivé tvrdenia ako samotného Trumpa, tak jeho právnych zástupcov Lincolna Wooda a Sidneyho Powella, o masívnom podvode s hlasmi a o tom, že prezidentské voľby v roku 2020 v skutočnosti vyhral Trump.

Ashli Babbittová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Ashli_Babbitt)

Hnutie QAnon

Mnoho z tweetov Babbittovej ju podľa odborníkov na extrémizmus radilo medzi tých, ktorí veria konšpiračnej teórii QAnon, podľa ktorej sa Donald Trump snaží zachrániť svet pred sprisahaním satanistických pedofilov vrátane demokratických politikov, ako je Biden, a hollywoodskych celebrít, a že čoskoro svojich nepriateľov poženie pred spravodlivosť.

Babbittová nebola vedúcou osobnosťou alebo človekom s väčším vplyvom v rámci hnutia QAnon, uvádza expert Marc-André Argentino, ktorý študuje QAnon a ďalšie extrémistické skupiny. Nevkladala príliš veľa vlastného obsahu, ale od februára 2020 pravidelne o tejto konšpiračnej teórii písala na twitteri a jej príspevky boli veľmi početné - asi 50 denne; v deň prezidentských volieb vložila na twitter celkom 77 príspevkov.

Ashli Babbittová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Ashli_Babbitt)

Antirúškarka

Na jej sociálnych účtoch sa tiež objavovali odkazy skeptické voči rúškam a opatreniam na ochranu verejného zdravia. Začiatkom decembra reagovala nahnevane na správu, že kalifornské úrady verejného zdravia znovu vyhlási nariadenie nevychádzať z domu, aby zabránili šíreniu koronavírusu, ktoré silnelo v južnej časti Kalifornie. "To sú tie komunistické voloviny," napísala.

Konšpiračná teória QAnon je napriek šokujúcim tvrdeniam o týraní detí v podstate politickým hnutím, a nie len osobným bludom, uvádzajú odborníci. "Ľudia, čo sa vydali ku Kapitolu, sa nesnažili len zachrániť Trumpa; snažili sa zastaviť nastupujúcu multirasovú demokraciu, o ktorej verili, že zavedie radikálnu ľavicovú globalistickú agendu," povedala Joan Donovanová, riaditeľka výskumu Shorensteinovho centra pre médiá, politiku a verejnú politiku.

Babbittová na twitteri napísala, že protest 6. januára bude kľúčovým okamihom pre celú krajinu. "Nič nás nezastaví... môžu sa snažiť a snažiť a snažiť, ale búrka už je tu a za necelých 24 hodín sa znesie na (Washington) DC... (zmeníme) temnotu na svetlo!" uviedla s odvolaním sa na kľúčové heslá QAnonu.

Násilnosti v Kapitole: FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/Ashli_Babbitt)

Trumpova výzva stúpencom

Od roku 2018 je QAnon v Spojených štátoch zaradený medzi potenciálne rizikové ohniská domáceho teroru, a je spájaný so sériou násilných a trestných činov.

Počas zhromaždenia 6. januára Babbittová počúvala, ako Trump vyzýva svojich stúpencov, aby sa vydali ku Kapitolu, kde zákonodarcovia oficiálne potvrdzovali výsledky volieb. "Slabosťou nikdy krajinu späť nezískate. Musíte ukázať silu. Musíte byť silní," povedal im Trump.

Ashli Babbitt, the woman who was shot in the Capitol as she and other Trump supporters stormed into the building, was pumped up after the President's speech ... and posted one last video as entered the mayhem.

Uverejnil používateľ TMZ Štvrtok 7. januára 2021

"Bolo úžasné vidieť prezidenta hovoriť," vyhlásila potom Babbittová podľa videonahrávky umiestnenej na facebook, ktorú získal spravodajský server TMZ. "Celý dav nás pôjde ku Kapitolu. Toto je more červeno-bielo-modrých vlastencov," dodala so širokým úsmevom.

Viac o téme: USAKapitolKonšpiračné teórieKongresAshli Babbittová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu