Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nákaza koronavírusom sa deťom takmer vyhýba: Infikuje sa len malé percento z nich, odhalila štúdia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PHILADELPHIA - Nákaza koronavírusom postihuje len 4 percentá detí. Uvádza sa v novej štúdii, ktorú vydali lekári Detskej nemocnice vo Philadelphii. Vedci skúmali záznamy 100-tisíc detí. Výsledok štúdie potvrdzuje, že koronavírus deti prakticky nenapáda.

Testy potvrdili koronavírus u 4 percent z 135 794 detských pacientov, čo predstavuje 5374 z nich. Hospitalizovaných muselo byť 359 infikovaných detí, čo je 6,7 percenta. Aj medzi deťmi sa však objavili obete. Bolo ich 8. To predstavuje 0,15 percenta zo všetkých nakazených. Okrem toho 6 z obetí koronavírusu mali aj iné predošlé zdravotné problémy, píše Daily Mail.

Lekári skúmali deti vo veku od necelého roku až po tínedžerov či mladých dospelých. Priemerný vek bol 9 rokov. Počas štúdie sa ukázalo, že pozitívne testy mali deti s faktormi, ako napríklad rodinné anamnézy ako srdečné alebo duševné choroby. Zaujímavé je, že na nákazu nemali vplyv ochorenia, ako je astma či iné respiračné choroby. Medzi nakazenými prevažovali hispánci, aziati a černošské deti.

Dôvod odolnosti detí nie je známy

Štúdia však priniesla aj mnoho nezodpovedaných otázok. Lekári netušia, prečo sa koronavírus deťom vyhýba a prečo ich imunita reaguje inak ako u dospelých.

Štúdiu s podobným zameraním vytvorili aj v austrálskom Murdochovom detskom výskumnom ústave. Aj pri sa došlo k záveru, že deti dokážu odolať nákaze, aj keď žijú s infikovanými rodičmi.

Viac o téme: ŠtúdiaDetiNákazaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu