Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Ďalší fatálny útok žraloka v Austrálii: Naposledy bolo toľko útokov pred vyše deväťdesiatimi rokmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Na obľúbenej pláži v Západnej Austrálii dnes zomrel človek, ktorého napadol žralok. Tento rok ide v Austrálii už o ôsmu obeť stretnutí so žralokom, píše agentúra AP.

Incident sa udial dnes ráno miestneho času na pláži Cable Beach na pobreží Indického oceánu. Ako prvá dorazila na miesto polícia, ktorá 55-ročného muža vytiahla z vody a ošetrovala ho pred príchodom záchranárov. Muž mal vážne zranenia a podľa polície zomrel na mieste.

Podľa miestnych médií žralok muža uhryzol do hornej časti stehna a do ruky. Nie je známe, o aký druh žraloka išlo. Miestne úrady ihneď pláž uzavreli a nariadili rybárskym lodiam, aby oblasť monitorovali.

Útoky žralokov si tento rok v Austrálii vyžiadali osem životov, čo je najviac od roku 1929, kedy zomrelo deväť ľudí. Ku zníženiu incidentov prispelo, keď boli v 30. rokoch pri frekventovaných plážách inštalované žraločie siete.

Stanica CNN predtým uviedla, že podľa odborníkov by za zvýšením počtu útokov žralokov mohli byť aj klimatické zmeny a otepľovanie oceánov. Vody pri juhozápadnom pobreží Austrálie sa napríklad ohrievajú štyrikrát rýchlejšie ako je globálny priemer. Kritická je situácia aj Veľkého bariérového útesu, ktorý podľa údajov strediska pre štúdium koralového útesu pri univerzite Jamesa Cooka v Queenslande v posledných 30 rokoch prišiel o polovicu koralov, či mangrovových porastov na pobreží. Morské živočíchy potom kvôli zmenám ekosystému migrujú na juh a s nimi aj žraloky.

K predchádzajúcemu fatálnemu stretnutiu človeka so žralokom došlo v Západnej Austrálii 9. októbra. Išlo o surfera - jeho spoločníci len videli, ako ho niečo ťahá dole z dosky a potom ho už nikto nenašiel.

Viac o téme: MužZáchranáriŽralokúmrtieVýskytútok AustráliaZápadná Austrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu