Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemocnice kvôli KORONAVÍRUSU praskajú vo švíkoch: Fajčiari podľa lekárov zbytočne zaberajú lôžka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PRAHA – Českí lekári apelujú na fajčiarov. Ak by totiž skoncovali so svojím zlozvykom, výrazne by uľavili nemocniciam. Experti odhadujú, že následky fajčenia stoja systém tritisíc lôžok prevažne na interných a pľúcnych oddeleniach, no ich kapacity sú v čase druhej vlny koronavírusu vyťažené.

Každý fajčiar, ktorý vypočuje výzvu lekárov a odloží cigaretu, pomôže nielen sebe, ale i pacientom s koronavírusom, tiež nemocničnému personálu. O výzve "Odložte cigaretu, pomôžte v boji s vírusom!", ktorú lekári obnovili kvôli druhej vlne nákazy, informoval server iDNES.cz.

Experti varujú pred fajčením: Súvislosť medzi ním a ochorením COVID-19!

„Aj ťažkí fajčiari môžu pomôcť už tým, že v najbližších mesiacoch znížia svoju dennú dávku na polovicu či napríklad len o niekoľko cigariet. Aj to sa štatisticky na množstve hospitalizácií prejaví,“ tvrdí iniciátor výzvy Radek Svoboda, ktorý je infektológ a internista. Ak by podľa neho klesla spotreba cigariet o desatinu, uvoľnili by sa stovky akútnych lôžok, a zdravotníci by mali viac času na pacientov s covidovou infekciou.

Nemocnice kvôli KORONAVÍRUSU praskajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Fajčenie, vrátane toho pasívneho je totiž zodpovedné za skoro polovicu z približne 18.000 infarktov ročne. V mnohých prípadoch je príčinou mŕtvice, chronickej obštrukčnej pľúcnej choroby alebo rakoviny pľúc. „Riziko infarktu alebo mŕtvica u štyridsaťročného fajčiara s vysokým krvným tlakom a cholesterolom je rovnaké ako riziko zdravého šesťdesiatročného nefajčiara,“ podotkol predseda Českej spoločnosti pre aterosklerózu Michal Vrablík.

Výzva českých špecialistov má potenciál. Napríklad v Británii sa vďaka podobnej iniciatíve zrieklo fajčenia už zhruba milión ľudí. Server pripomína, že v Česku naposledy výrazne ubudli hospitalizácie s súvise s fajčením v roku 2017 po zavedení zákazu fajčenia v reštauráciách a baroch. V tom čase klesol počet hospitalizácií o 2 000 mesačne. Pri priemernej dobe pobytu v nemocnici vo výške šiestich dní to znamenalo 300 voľných lôžok denne v porovnaní s obdobím pred zákazom.

Len čo sa fajčiar vzdá cigariet, podľa lekárov klesá riziko infarktu, mozgovej mŕtvice, astmatických záchvatov či zhoršenia chronickej obštrukčnej pľúcnej choroby. Ľudia si navyše tým, že obmedzia cigarety, zvýšia obranyschopnosť organizmu a predĺžia život o cca sedem rokov. Rovnako znížia riziko, že covid-19 u nich bude mať ťažký priebeh.

Viac o téme: FajčenieZdravieCigaretyCovid-19PriebehRizikoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu