Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zdravotná sestra (26) prišla po prekonaní KORONAVÍRUSU o jeden zmysel, problémy majú aj ďalší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty images, TASR/AP)

LONDÝN - Niektorí ľudia pozitívni na COVID-19 strácajú chuť a čuch. Medzi nich patrí aj mladá zdravotná sestrička, ktorá ani po vyše polroku od prekonania koronavírusu necíti takmer žiadne vône. Svoje skúsenosti opísali aj ďalší vyliečení.

Zdravotná sestra Christina Alexanderová (26), ktorá sa starala o pacientov s ťažkým priebehom koronavírusu, si sama prešla covidom-19. Napriek tomu, že mala relatívne pokojný priebeh ochorenia, hrozí jej trvalá strata čuchu.

Čuchové halucinácie po prekonaní koronavírusu: Nos pacientov sa zbláznil, káva páchne ako spálená guma

Náhla strata čuchu a chuti, prípadne zmena vo vnímaní chuti, sú príznakmi nákazy novým koronavírusom. Väčšine ľudí, ktorí sa infikovali covidom-19, sa tieto zmysly do dvoch mesiacov vrátia do normálu. Alexanderová je však iný prípad. Ani sedem mesiacov po negatívnom teste necíti takmer žiadne arómy - výnimkou je silná káva a benzín. Chuť sa jej čiastočne vrátila.

Štúdia, ktorej spoluautorkou jej endokrinologička Rachel Batterhamová z londýnskej univerzitnej nemocnice, zistila, že štyria z piatich ľudí, ktorí nedávno prišli o čuch či chuť, mali protilátky na covidovú infekciu. Zaujímavé je, že až 40 percent z týchto ľudí nemalo horúčku či kašeľ. Šéf Centra senzorického hodnotenia v Pensylvánii John Hayes tvrdí, že strata čuchu a chuti sú najlepšími indikátormi koronavírusu, hlavne u inak bezpríznakových ľudí.  

Zdravotná sestra (26) prišla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ani Sarah Marquartová (28) nevedela, že je covid pozitívna, dokým jej kamarátka neposlala narodeninovú tortu. Vôbec totiž necítila vôňu a chuť čokoládovej maškrty. Marquartovú zmyslové príznaky trápili pár týždňov, jej partnera Rossa Gleasona dva mesiace. „Boli sme zúfalí. Otvorili sme nádobu s drveným cesnakom a zhlboka sme dýchali, aby sme zistili, či dokážeme cítiť aspoň náznak tej vône,“ spomína dievčina. Podobnú skúsenosť má aj muž, ktorý si želal ostať v anonymite. Podľa jeho slov nevedel rozpoznať chuť nijakého jedla. „Do toho, čo som jedol, som si pridával dosť čili papričiek. Robil som to len kvôli tomu, aby som cítil bolesť v ústach,“ povedal. „Bolo hrozné pomyslieť na to, že by to tak mohlo ostať natrvalo. Neviem, čo by som robil,“ dodal.

Odborníčka Batterhamová v tejto súvislosti apeluje na ľudí, aby po náhlej strate chuti a schopnosti cítiť pachy, ako je napríklad cesnak, cibuľa, káva či parfum, ostali v izolácii a podstúpili covidový test. Pred vypuknutím koronavírusovej pandémie sa strata čuchu a chuti pripisovala respiračným vírusom, traumatickým poraneniam hlavy, neurodegeneratívnym chorobám či starnutiu. Z liečebných metód sa ako najúspešnejšia ukázala tá, kedy pacienti dvakrát denne čuchajú k štyrom rôznym vôňam. Alexanderová takto "trénuje" už mesiace. „Lekári mi poslali čuchový test. Získala som tri body z 80,“ spomenula.

Viac o téme: NákazaPríznakyCovid-19KoronavírusStrataChuťČuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu