Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Situácia v Česku je čoraz vážnejšia: Najvyšší nárast prípadov aj úmrtí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V utorok pribudlo v Česku 11.984 potvrdených prípadov koronavírusu. Je to najvyšší denný nárast od začiatku epidémie. V krajine je teraz viac ako 113.000 nakazených. Väčšina z nich má mierny priebeh choroby. Hospitalizovaných ale pribúda, momentálne ich je viac ako 4000, z toho 634 vo vážnom stave. S Covidom-19 doteraz v ČR zomrelo 1619 ľudí. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva.

Od marca odhalili laboratória v Česku 193.946 prípadov koronavírusu. Denné nárasty sa zvyšujú najmä v poslednej dobe. Za uplynulých sedem dní pribudlo viac ako 64.000 potvrdených prípadov, teda takmer tretina z celkového počtu. Z choroby sa doteraz v Českej republike vyliečilo 79.108 ľudí.

Podľa aktualizovaných údajov ministerstva zomrelo v pondelok s Covidom 97 ľudí, čo je zatiaľ najvyšší počet obetí za jeden deň. Zvyšuje sa tiež podiel nakazených z celkového počtu testovaných. Od piatku 9. októbra do pondelka 19. októbra podiel pozitívnych testov s jedinou výnimkou vždy presiahol 25 percent. Pred týmto obdobím sa to nestalo ani raz. Utorkovú bilanciu testov zverejní ministerstvo dnes podvečer.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Najvýraznejšie teraz pribúda nakazených na Zlínsku. Za posledných sedem dní sa tam objavilo približne 881 nových prípadov v prepočte na 100.000 obyvateľov. Druhý najvýraznejší nárast bol zaznamenaný v okrese Prostějov, a to viac 770. Cez 700 prípadov na 100.000 obyvateľov odhalili laboratória ešte v okresoch Plzeň, Plzeň-sever, Plzeň-juh a Uherské Hradiště.

V Česku oddnes platí povinnosť nosiť rúška aj vonku na území obcí, ak je človek bližšie než dva metre k inému. Výnimku majú členovia jednej rodiny alebo ľudia pri športovaní. Povinné sú rúška opäť aj v aute, pokiaľ v ňom človek necestuje sám alebo s členmi svojej rodiny. Súčasne musia mať ľudia zakrytá ústa a nos vo všetkých vnútorných priestoroch budov okrem domácnosti alebo ubytovania, tiež vo vozidlách a na nástupištiach hromadnej dopravy.

Opatrenia sa zrejme ešte sprísnia

Minister zdravotníctva Roman Prymula (za ANO) v utorok v Snemovni vyhlásil, že aj za súčasných reštrikcií je kontaktov medzi ľuďmi stále príliš veľa a platné obmedzenia sa často nedodržiavajú. Najväčší nápor na zdravotnícky systém očakáva medzi 3. a 11. novembrom. Opatrenia podľa neho zrejme ešte sprísnia.

Viac o téme: RekordČeskoInfekciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu