Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Situácia v Česku sa nezlepšuje: Z krajiny hlásia rekordných 9721 infikovaných

Koronavírus v Česku.
Koronavírus v Česku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Vo štvrtok testy v Česku potvrdili nákazu novým koronavírusom u 9721 ľudí. Je to najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Doterajšie maximum zo stredy bolo o 177 prípadov nižšie. Aktuálne chorých je 84.430, stav 2920 z nich vyžaduje hospitalizáciu. Vyplýva to z údajov na webe ministerstva zdravotníctva.

Od prepuknutia epidémie choroby covid-19 sa v Česku novým typom koronavírusu preukázateľne infikovalo vyše 149.000 ľudí. Od začiatku októbra testy potvrdili nákazu u 78.251 z nich.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Viac ako dve pätiny z celkového počtu nakazených sa už uzdravili. Naopak 1230 ľudí s koronavírusom zomrelo, z toho 559 od začiatku mesiaca a 24 vo štvrtok.

V nemocniciach leží podľa posledných údajov ministerstva zdravotníctva 2920 ľudí s covidom-19. Stav 543 pacientov lekári hodnotia ako ťažký.

Infikovaní budú pribúdať ešte desať dní až dva týždne

Rast počtu infikovaných novým koronavírusom bude v Česku pokračovať ešte desať dní až dva týždne. Rastúci tlak na zdravotníctvo sa prejavuje najmä prudkým nárastom infikovaných medzi osobami v dôchodkovom veku, povedal v piatok na tlačovej konferencii český minister zdravotníctva Romana Prymula citovaný portálom iDNES.cz. Podľa Prymulu je zasiahnutie zraniteľných skupín obyvateľstva koronavírusom niečím, k čomu na jar počas prvej vlny pandémie nedošlo.

"Počas posledných dvoch týždňoch, hlavne v tom poslednom, pozorujeme naozaj veľký nárast pozitívne diagnostikovaných seniorov. To je samozrejme záruka budúceho tlaku na systém poskytovania zdravotnej starostlivosti," uviedol riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Podľa neho je veľkým problémom aj množstvo pozitívne testovaných zdravotníkov. "Evidujeme ich vyše 6200," dodal. Z tohto počtu je 1300 lekárov a 2700 zdravotných sestier.

Z dôvodu nepriaznivého vývoja epidémie platia v celom Česku od stredy sprísnené epidemiologické opatrenia. Všetky školy od základných po vysoké prešli na dištančnú výučbu, výnimku majú triedy pre deti so špeciálnymi potrebami. Uzavreté sú reštaurácie, bary a kluby. Zhromažďovať sa ľudia môžu maximálne po šiestich. Väčšina opatrení platí do 3. novembra, teda do konca núdzového stavu. Školy majú byť zatiaľ zatvorené do 1. novembra. Česká armáda začne v sobotu v areáli pražského výstaviska Letňany stavať dočasnú poľnú nemocnicu s kapacitou 500 lôžok.

Viac o téme: ObeteČeskoPandémiaŠtatistikyPrahaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu