Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Česko zverejnilo nové čísla: Situácia je vážna, krízový štáb opäť rokuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu za jeden deň stúpol v Česku opäť nad tisíc. V pondelok pribudlo 1476 nakazených, zhruba o 500 viac ako v nedeľu.

Od 1. marca, kedy sa v Česku objavili prvé prípady nákazy koronavírusom, bolo zaznamenaných 50.764 prípadov ochorena Covid-19, zhruba polovica sa už vyliečila, obetí je 522. Aktuálne nakazených je tak 24.817 ľudí, väčšinou s miernymi príznakmi choroby. Hospitalizovaných je 494 pacientov, z toho 101 vo vážnom stave, čo je najviac od zaciatku epidémie. Vyplýva to z údajov na webe ministerstva zdravotníctva.

Počty nakazených aj hospitalizovaných sa v krajine výraznejšie zvyšujú v posledných dvoch týždňoch. V utorok 8. septembra denné nárasty potvrdených prípadov koronavírusu prvýkrát prekonali tisícku, minulú stredu dvetisíc a vo štvrtok tri tisícky. Vtedy laboratóriá zaznamenali 3128 pozitívnych testov, doteraz najviac za jeden deň. Len od začiatku septembra pribudlo v Česku cez 26.000 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Nárast počtu nových prípadov podľa ministerstva súvisí s veľkým objemom testov. Týka sa už ale väčšiny okresov, nejde o obmedzený počet jasne popísaných ohnísk nákazy, uviedol úrad. Najvýraznejšie sa nákaza šíri v Prahe. V hlavnom meste hygienici za posledných sedem dní potvrdili cez 218 prípadov v prepočte na 100.000 obyvateľov, nasleduje Praha-východ s približne 195 prípadmi a Uherskohradišťsko s približne 181 prípadmi. Na okres Praha-západ pripadá 176 prípadov, na Kroměřížsko 172 a na Liberecko 167 prípadov.

KORONAVÍRUS Česko zverejnilo nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na aktualizovanej mape regiónov v Česku podľa rizika nákazy koronavírusom je v oranžovom stupni pohotovosti 28 okresov. Praha zostala v treťom červenom stupni, ktorý značí narastajúci či pretrvávajúci komunitný prenos. Zvyšné okresy sú zelené. Žiadny okres v Česku tak už nemá bielu farbu, ktorá znamená nulové alebo zanedbateľné riziko nákazy.

Babiš uviedol Prymulu do úradu 

Český vakcinológ a epidemiológ Roman Prymula sa vracia do rezortu zdravotníctva necelé štyri mesiace po tom, čo z neho odišiel pre spory so svojim predchodcom Adamom Vojtěchom. V utorok ráno ho do úradu uviedol premiér Andrej Babiš, informoval spravodajský server Novinky.cz. Babiš uviedol Prymulu do úradu o 8.00 h. Na ministerstve nového ministra privítal aj exminister Vojtěch. Ten svoju rezignáciu oznámil v pondelok ráno. Ešte v ten istý deň Prymulu za nového ministra zdravotníctva vymenoval prezident Miloš Zeman.

Na tlačovej konferencii po uvedení do úradu Prymula predstavil svoje priority. Okrem iného povedal, že nechce obmedzenia, ktoré by obmedzovali ekonomiku. Pripustil však ďalšie sprísnenie opatrení týkajúcich sa hromadných akcií a obmedzení otváracej doby reštaurácií a barov od 22.00 h.

Roman Prymula
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

"Preberám ministerstvo v dobe, ktorá je neľahká. Základom je teraz stabilizovať existujúcu epidemiologickú situáciu, pokiaľ možno sploštiť epidémiu, ktorá tu je. Táto úloha nie je vôbec jednoduchá a urobím pre to všetko, na druhej strane nie som spasiteľ," vyhlásil Prymula. Podľa neho je potrebné, aby ľudia spolupracovali.

Navrhol tiež riaditeľom škôl, aby vyhlásili na piatok pred predĺženým víkendom voľný deň, mohlo by to podľa neho pomôcť k pritlmeniu epidémie. Núdzový stav sa zatiaľ vyhlasovať nebude, no do budúcna ho Prymula nevylučuje. Prymula sa na ministerstvo zdravotníctva vrátil necelé štyri mesiace od svojho odchodu na konci mája. Vtedy z pozície námestníka ministra pre zdravotnú starostlivosť odišiel po nezhodách s Vojtěchom a pre to, že nezískal bezpečnostnú previerku.  

Počas prvej vlny epidémie sa ako námestník, šéf Ústredného krízového štábu a autor mnohých protiepidemiologických opatrení stal jednou z hlavných tvárí boja s koronavírusom v Česku. Kritiku však neskôr zožal za niekoľko svojich výrokov, napríklad za vyhlásenie, že by Česko malo mať zavreté hranice ešte dva roky alebo že je potrebné riadene premoriť populáciu ochorením COVID-19, dodali Novinky.cz.  

Viac o téme: ČeskoAndrej BabišKoronavírusAdam VojtěchRoman Prymula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu