Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

WHO varuje pred dramatickým zhoršením situácie: Počet úmrtí na koronavírus bude narastať

Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge.
Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge. (Zdroj: SITA/ AP)

KODAŇ - Rastúci počet prípadov nákazy koronavírusom v celej Európe by mal slúžiť ako „budíček“, uviedol regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie.

Hans Kluge podľa BBC uviedol, že za posledné dva týždne sa počet nových prípadov zdvojnásobil vo viac ako polovici európskych členských štátov. „Máme pred sebou veľmi vážnu situáciu,“ uviedol. Povedal to práve, keď sa počet potvrdených infekcií na celom svete šplhal k hranici 30 miliónov.

Odkedy sa v Číne koncom minulého roka objavil koronavírus, zomrelo viac ako 942 000 ľudí.

Kluge vo štvrtok vo svojom prejave v Kodani uviedol, že iba v minulom týždni bolo v celej Európe hlásených 300 000 nových infekcií a týždenné prípady prekročili prípady hlásené počas prvého maxima v marci.

„Aj keď tieto čísla odrážajú komplexnejšie testovanie, ukazujú tiež alarmujúcu rýchlosť prenosu v celom regióne,“ povedal novinárom. Kluge uviedol, že čísla „by mali slúžiť ako budíček pre nás všetkých“.

Hospitalizácie a úmrtia zatiaľ nezaznamenali podobný nárast, hoci Španielsko a Francúzsko zaznamenávajú vzostupný trend. Zatiaľ čo mladší ľudia - u ktorých je menšia pravdepodobnosť vážneho postihnutia, ak sú infikovaní - v súčasnosti tvoria najväčší podiel novo zaznamenaných prípadov koronavírusu, existujú obavy z oveľa viac prípadov vážneho ochorenia, ak sa vírus rozšíri medzi staršie a zraniteľnejšie skupiny.

Podľa WHO sa v Európe od začiatku pandémie vyskytlo päť miliónov potvrdených prípadov a viac ako 228 000 úmrtí.

Môžeme sa ubrániť znova

Pán Kluge na štvrtkovom brífingu uviedol, že opatrenia na zablokovanie zavedené na jar a začiatkom leta priniesli jasné výsledky.

„V júni dosiahli prípady historicky najnižšiu úroveň,“ uviedol. „Septembrové čísla prípadov by však mali slúžiť ako budíček pre nás všetkých.“

Zdôraznil však, že poznatky o najlepších spôsoboch zadržania vírusu sa zlepšili od prvého rozšírenia pandémie do Európy.

„Už sme sa pred ním ubránili a môžeme ho potlačiť znova,“ uviedol.

Začiatkom tohto týždňa Kluge varoval, že Európa by sa mala pripraviť na nárast počtu úmrtí na koronavírus v októbri a novembri, varujúc: „Bude to čoraz tvrdšie.“

Aká je situácia v Európe?

Vo Veľkej Británii dosiahol počet nových denných prípadov najvyššiu úroveň od polovice mája. Boli zavedené nové pravidlá obmedzujúce spoločenské stretnutia a vo štvrtok boli oznámené ďalšie miestne obmedzenia pre časti severovýchodného Anglicka.

Španielsko v stredu zaznamenalo 239 nových úmrtí na koronavírusy, čo je najvyšší počet od júna. Mnoho nových infekcií v krajine sa vyskytlo v hlavnom meste Madrid, kde úrady plánujú ohlásiť nové opatrenia na zablokovanie

Česká republika hlásila v piatok prvýkrát viac ako 3000 prípadov za deň. Predseda vlády v krajine vyzval ľudí, aby dodržiavali pravidlá, aby sa zabránilo exponenciálnemu nárastu infekcií

Prípady dosiahli nový denný vrchol aj v Holandsku, vláda by mala v piatok ohlásiť nové opatrenia proti koronavírusu.

Viac o téme: WHOKoronavírusCovid-19Nárast prípadovHans Kluge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu