Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Hrozivé správy z Česka: Prvýkrát cez 2-tisíc nových prípadov za deň

Koronavírus v Česku Zobraziť galériu (2)
Koronavírus v Česku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Česku prvýkrát pribudlo viac ako 2000 prípadov koronavírusu za jeden deň. V stredu testy potvrdili nákazu u 2139 ľudí, čo je o 464 viac ako v utorok. Za viac ako pol roka sa nakazilo 41.032 ľudí, takmer tri pätiny z nich sa už vyliečili. Aktuálne má nákazu 17.619 ľudí. Vyplýva to z dát ministerstva zdravotníctva. Väčšina nakazených má ľahký priebeh choroby. Počet hospitalizovaných ale rastie, za posledný týždeň stúpol o viac ako tretinu. Pribúda tiež ľudí, ktorí zomreli.

V nemocniciach bolo s koronavírusom podľa dát k utorokovému dňu 388 ľudí, o 55 viac ako predchádzajúci deň. Pacientov v ťažkom stave je 81, za posledný týždeň ich pribudla viac ako štvrtina. Nemocnice podľa pondelňajšieho vyjadrenia ministra zdravotníctva Adama Vojtecha (za ANO) zvládnu násobne viac pacientov s covidom-19 ako teraz, a to aj vážnych prípadov.

Od začiatku septembra začalo pribúdať aj ľudí, ktorí zomreli. Štatistiky teraz ukazujú 482 obetí, od začiatku septembra zomrelo 58 ľudí s COVID-19. Tento týždeň má zatiaľ 17 obetí. Počty nakazených rekordne rástli aj minulý týždeň, kedy denný prírastok v utorok prvýkrát prekonal tisícku. Od tej doby denne pribúdalo viac ako tisíc potvrdených nákaz, s výnimkou nedele. Viac sa ale testovalo.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V auguste počet testov za deň len raz prekročil 10.000, kdežto minulý týždeň laboratória od utorka do štvrtka vykonali každý deň viac ako 15.000 testov, v piatok rekordných 19.000. Kapacita laboratórií je podľa ministra Vojtecha 20.700 denne a cieľ je 25.000. O stredajšom počte testov bude ministerstvo informovať dnes podvečer.

Najvýraznejšie sa teraz nákaza šíri v Prahe a v priľahlých stredočeských okresoch, ale aj na Kroměřížsku, južnom Plzeňsku, Uherskohradišťsku a Chebsku. V Prahe hygienici za posledných sedem dní potvrdili 155 prípadov v prepočte na 100.000 obyvateľov, nasleduje Kroměřížsko so 150 prípadmi, Praha-východ so 135 prípadmi a Berounsko s takmer 133 prípadmi na 100.000 obyvateľov.

Ľudia v pražských podnikoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Od štvrtka 10. septembra platí v celom Česku povinnosť nosiť rúško vo vnútorných priestoroch budov. Ministerstvo zdravotníctva zároveň vyzvalo občanov k dodržiavaniu základných hygienických pravidiel pod skratkou 3R - okrem nosenia rúšok je to pravidelné umývanie rúk a dodržiavanie dvojmetrových rozstupov. Od piatkových 18:00 zakáže ministerstvo zdravotníctva vnútorné hromadné akcie na státie pre viac ako desať ľudí.

Výnimku majú výstavy, trhy a podobné akcie. Na akciách na sedenie budú musieť byť vstupenky predávané na konkrétne miesto. "V tejto chvíli je našou prioritou zastaviť začínajúci exponenciálny nárast pozitívnych prípadov. Nemôžem však vylúčiť ďalšie opatrenia," uviedol v stredu minister Vojtěch.

Bývalý ministerský námestník a súčasný vládny splnomocnenec pre vedu a výskum v zdravotníctve Roman Prymula v pondelok povedal, že počty nakazených zrejme porastú ešte najmenej dva až tri týždne.

Viac o téme: RekordČeskoPandémiaŠtatistikyPrahaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu