Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká zmena na najlukratívnejšom poste pre diplomatov! Do Prahy mieri bývalý veľvyslanec USA

Rastislav Káčer Zobraziť galériu (2)
Rastislav Káčer (Zdroj: TASR - Marko Erd)

PRAHA - Nové vedenie rezortu zahraničných vecí plánuje výmenu na kľúčových diplomatických postoch. Chce vymeniť veľvyslancov v USA, Rusku, Veľkej Británii a v susednom Česku. O veľvyslanectvo v Prahe má veľký záujem Rastislav Káčer. Ten by mal nahradiť Petra Weissa, ktorý v hlavnom meste Česka je až 7 rokov.

Na ministerstve zahraničných vecí nám nechceli povedať, kedy by k výmene Petra Weissa za Rastislava Káčera malo prísť. „V zmysle diplomatických zvyklostí nie je možné zverejniť tieto informácie skôr, ako prijímajúca krajina vysloví súhlas s nomináciou na veľvyslanca,“ reagoval pre topky.sk hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. Dodal, že rotácia vedúcich zastupiteľských úradov je štandardný proces a k striedaniu veľvyslancov dochádza priebežne.

Podľa našich informácií k výmene by malo prísť na jeseň tohto roka, teda v októbri či novembri. Dozvedeli sme sa od zdroja z prostredia ministerstva zahraničných vecí. Výmena sa mala uskutočniť koncom leta, ale keďže „neprebehla ešte žiadna z formalít, ktoré tomu predchádzajú“ výmena veľvyslancov sa odložila.

Naše veľvyslanectvo v susednej Českej republike patrí medzi najlukratívnejšie „fleky“ aj kvôli vzdialenosti. Rastislav Káčer, ktorý by sa rád na tomto poste videl, bol v minulosti veľvyslancom v Maďarsku a USA.

Rastislav Káčer pôsobí ako slovenský diplomat, expert na transatlantické vzťahy, obranu a bezpečnosť. V rokoch 2003 až 2008 pôsobil ako veľvyslanec Slovenskej republiky v Spojených štátoch amerických (USA) a v Maďarsku v rokoch 2013 až 2018. Zúčastnil sa tiež na rokovaniach počas vstupu Slovenska do NATO. Aktuálne funguje ako čestný predseda organizácie GLOBSEC a spoluzakladal ttiež ich bezpečnostnú konferenciu.

Veľká zmena na najlukratívnejšom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Viac o téme: VedeniePrahaRezort financiíRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu