Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Hrozivý pondelok v Indonézii: Sopka Sinabung vybuchla, oblak dymu vychrlila až do výšky 5 kilometrov

Sopka vystrašila obyvateľov indonézskeho ostrova. Zobraziť galériu (3)
Sopka vystrašila obyvateľov indonézskeho ostrova. (Zdroj: YouTube/Mama A, SITA/AP Photo/Sugeng Nuryono)

JAKARTA - Obyvateľov ostrova Sumatra v Indonézii dnes ohrozoval obrovský mrak popola, ktorý zo seba vychrlil stratovulkán (sopka) Sinabung. Sociálne siete okamžite zaplavili videá, na ktorých je zachytený obrovský čierny dym, ktorý stúpa k oblohe. Po sérii nepríjemných udalostí tohto roka je tento jav opäť niečím, čo rozhodne ľuďom nevracia optimizmus.

Indonézska sopka Sinabung podľa ABC News prejavila svoju nečakanú aktivitu práve v pondelok, keď vypustila na oblohu stĺpec sopečného materiálu s výškou až 5 000 metrov. Tento popol sa následne začal usádzať na okolité cesty a polia v obciach. Sopka pritom za posledné desaťročie ohrozovala obyvateľov ostrova viackrát. Išlo o erupcie, pri ktorých hlásili aj obete.

Popol sa začal usádzať po okolí

"Padajúce štrky a popol sa nahromadili až do piatich centimetrov v už opustených dedinách na svahoch sopky," uviedol Armen Putra, úradník monitorovacieho stanovišťa Sinabung na ostrove Sumatra. Našťastie po erupcii podľa prvotných informácii došlo k masívnej evakuácii a podľa prvotných správ nedošlo zatiaľ k vážnemu úrazu alebo smrteľnému poraneniu.

VIDEO Hrozivý pondelok v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sugeng Nuryono)

Je potrebné sa vyvarovať ďalšej hrozbe

Dedinčanom sa nateraz odporúča zostať 5 kilometrov od krátera sopky a mali by si byť vedomí nebezpečenstva prichádzajúcej lávy. Popol doteraz neochromil ani leteckú dopravu, uviedlo to tamojšie ministerstvo dopravy. 

VIDEO Hrozivý pondelok v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sugeng Nuryono)

Po prebudení je sopka čoraz agresívnejšia

Sopka Sinabung je momentálne jedna z dvoch, ktorá sa v súčasnosti v Indonézii prebudila. Spala až štyri storočia a potom vybuchla v roku 2010, pričom zabila dvoch ľudí. Ďalšia erupcioa bola v roku 2014, kedy zahynulo 16 ľudí, zatiaľ čo pri erupcii v roku 2016 zomrelo sedem ľudí.

Sinabung patrí medzi viac ako 120 aktívnych sopiek v Indonézii, ktoré sú náchylné na seizmické otrasy kvôli svojej polohe na tichomorskom „ohnivom kruhu“, oblúku sopiek a zlomových čiar obkľučujúcich Tichú panvu.

Viac o téme: SopkaIndonéziaSumatraSinabung
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu