Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prosím, nezastreľte ma! Exkluzívne video prvýkrát zachytáva celé zatýkanie Georgea Floyda

Floyd odmietal vystúpiť zo svojho auta.
Floyd odmietal vystúpiť zo svojho auta. (Zdroj: YouTube/ screenshot)

MINNEAPOLIS - Dvaja policajti zastavia auto, rozprávajú sa s vodičom a držia mu pri tvári zbraň. Za volantom sedel George Floyd z Minneapolisu.

Georgea Floyda zabil 25.marca 2020 policajt, ktorý mu takmer deväť minút kľačal na krku a zamedzil tak prístupu vzduchu do pľúc. Britský Daily mail dnes zverejnil exkluzívne video, ktoré zaznamenali policajti Thomas Lane a Alex Kueng. Zábery ukazujú Floydove posledné momenty - od prvého stretnutia s policajtmi až po bezvedomie, ktoré viedlo až k smrti 46-ročného muža.

Práve som stratil matku

Na videu je striedavo vidieť zábery oboch kamier. Začína sa to dvoma policajnými dôstojníkmi, ktorí vstúpia do supermarketu, kde Floyd údajne zaplatil falošnou 20 dolárovkou. Po rýchlom rozhovore s predajcom supermarketu idú obaja Floydovmu k vozidlu. Nahrávka na začiatku ukazuje perspektívu policajného dôstojníka Alexa Kuenga, ktorý kráča k dverám spolujazdca a oslovuje Floydovho kamaráta a žiada o vystúpenie z auta. V pozadí už môžete počuť spor medzi Thomasom Lane a Floydom.

Lane teraz klope na okno dverí vodiča a požiada Floyda, aby ich otvoril. Keď ju otvorí, Lane drží pištoľ pri jeho tvári. "Pán dôstojník, prosím nezastreľte ma. Prosím človeče!" Toto sú Floydove slová, ktoré zazneli na videu. Potom vidieť jeho zúfalú tvár. Roztržka sa stáva stále intenzívnejšou, pretože Floyd neposlúcha pokyny policajta. Odmieta položiť ruky na volant a potom za hlavu.

Floyd začína diskusiu, z ktorej začínajú byť policajti netrpezliví. Hovorí policajtom, že práve stratil svoju matku. A potom naďalej prosí, aby ho zastrelili. "Nezastrelím ťa!", povie Lane.

Po tom, čo Floyd stále nechce z vlastnej vôle vystúpiť z auta, ho policajt chytí za rameno a vytiahne. Spútajú ho a vyzývajú, aby prestal klásť odpor. Floyd kráča smerom k hliadke, v pozadí je vidieť jeho, ako sa jeho expartnerka a spolujazdec spolu rozprávajú.

Pri príchode k policajnému autu Floyd zúfalo vysvetľuje, že má klaustrofóbiu a bojí sa zomrieť.  Preto chce, aby s ním zostali policajti. Potom odmieta sadnúť si do policajného auta, policajti ho musia presviedčať. Stále sa však bráni a scéna začína byť hektická. Na konci potýčky vytiahne jeden z dvoch policajtov opäť Floyda z auta a položí ho na zem. Tu začína Floydov neúspešný boj o život.

Viac o téme: VideoPolicajtiZatýkanieMinneapolisGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu