Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký denník zverejnil správu o tom, že emeritný pápež Benedikt XVI. je vážne chorý

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Emeritného pápeža Benedikta XVI. postihla infekčná kožná choroba a je "mimoriadne krehký". V rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Passauer Neue Presse to uviedol Benediktov životopisec Peter Seewald.

Benedikt XVI. má na tvári erysipelas - infekčnú chorobu, pre ktorú je charakteristický načervenalý opuch spôsobujúci svrbenie a silnú bolesť a ktorá je známa aj pod názvom "ruža". "Podľa Seewalda je emeritný pápež teraz mimoriadne krehký (...). Jeho intelektuálne schopnosti a pamäť nie sú ovplyvnené, ale jeho hlas je sotva počuteľný," napísal Passauer Neue Presse.

Peter Seewald sa s Benediktom XVI. stretol uplynulú sobotu v Ríme, aby mu podľa denníka prezentoval jeho novú biografiu. "Počas stretnutia bol emeritný pápež napriek svojej chorobe optimistický a povedal, že ak sa mu sily vrátia, možno sa opäť vráti k písaniu," dodal Seewald. Benedikt XVI. ešte v júni zavítal do Nemecka, aby navštívil svojho chorého staršieho brata Georga.

Išlo o vôbec prvú Benediktovu cestu mimo Talianska od jeho prekvapujúceho odstúpenia z pápežského stolca v roku 2013. Dva týždne po jeho návšteve 96-ročný Georg Ratzinger zomrel. Bratia si boli celý život veľmi blízki, obaja boli kňazi, pričom vysvätení boli v ten istý deň v júni roku 1951.

Benediktovo odstúpenie z pápežského úradu bolo prvé za takmer 600 rokov. Ako dôvod uviedol zdravotné dôvody. Následne sa utiahol do malého kláštora vo Vatikáne a na verejnosti sa objavuje len veľmi zriedka. Tohto tradicionalistu potom na Petrovom stolci vystriedal reformne orientovaný pápež František.

Netreba mať vážne obavy o zdravie bývalého pápeža 

Vatikán v pondelok oznámil, že bývalý pápež Benedikt XVI. nie je zdravotne v mimoriadne zlom stave. Reagoval tak na Benediktovho životopisca Petra Seewalda, ktorý pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Passauer Neue Presse povedal, že emeritný pápež je "mimoriadne slabý".

Zdravie Benedikta XVI. "nie je dôvodom na mimoriadne znepokojenie, najmä vzhľadom na to, že 93-ročný pápež prekonáva najakútnejšie štádium bolestivej choroby", napísal vatikánsky tlačový úrad a citoval pritom pápežovho osobného tajomníka Georga Gänsweina.

Viac o téme: PápežOchorenieInfekciaBenedikt XVI.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu