Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Česko eviduje nové ohniská infekcie: Epidémia prešla zo západu k našim hraniciam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Epidémia koronavírusového ochorenia COVID-19 sa zo západu Česka definitívne presunula na východ krajiny. Nové ohniská pribúdajú na severe Moravy, ale aj v Uherskom Hradišti.

Naopak Chebsko, Domažlicko a severozápad Čiech sú takmer bez výskytu vírusu, vyplýva z najnovších hlásení hygienických staníc, o ktorých v stredu informoval internetový spravodajský portál Novinky.cz. Podobne sú na tom aj okresy Stredočeského kraja - smerom na západ od Prahy (Rakovník, Kladno, Beroun, Příbram) sa nákaza takmer nevyskytuje, smerom na východ (Kolín, Kutná Hora) sú registrované desiatky prípadov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Najväčšie týždenné prírastky sú momentálne v Karvinej (+ 191), Frýdku-Místku (+ 84), Prahe (+ 64) a Ostrave (+ 46). Vírus sa aktuálne šíri tiež v Kutnej Hore, Novom Jičíne, Olomouci, Jihlave, Brne a Uherskom Hradišti. Okres Karviná má hlavné ohnisko v baniach OKD. Frýdecko-Místecko uvádza firmu, ktorá zhodou náhod vyrába ochranné a zásahové odevy a v marci šila rúška z nanotextílií aj priamo pre mesto Frýdek-Místek. Minulý týždeň všetci jej zamestnanci prešli testovaním.

Hoci sa na Karvinsku vírus šíri dlhodobo, v oblasti neboli prijaté karanténne opatrenia a prevádzka baní OKD zostávala celé týždne nezmenená.

Česko zaznamenalo 103 infikovaných

Počet nových prípadov koronavírusu sa v utorok po troch dňoch opäť prehupol cez sto. V Česku pribudlo 103 infikovaných, kým v pondelok a cez víkend sa denné prírastky držali okolo 60. Aktuálne s chorobou COVID-19 bojuje 4561 ľudí. Od marca sa nakazilo 13.421 ľudí, 8505 z nich sa vyliečilo, 355 zomrelo. Vyplýva to z informácií na webe ministerstva zdravotníctva. 

Hygienici v utorok vykonali 3661 testov, o viac ako stovku menej ako v pondelok. Podiel potvrdených prípadov nákazy k počtu testov v utorok stúpol na 2,81 percenta, v pondelok predstavoval 1,68 percenta. Celkový počet testov, vrátane opakovaných u toho istého človeka, za celú dobu epidémie v Česku prekročil 606.000.

Viac o téme: ČeskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu