Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tragická zrážka vlakov v Česku: Jedna obeť a desiatky zranených, zasahovalo niekoľko vrtuľníkov

Zrážka vlakov si vyžiadala jednu obeť a 35 zranených Zobraziť galériu (7)
Zrážka vlakov si vyžiadala jednu obeť a 35 zranených (Zdroj: Twitter - Policie ČR)

ČESKÝ BROD - Zrážka vlakov, ku ktorej došlo v utorok večer v Stredočeskom kraji, si vyžiadala jednu ľudskú obeť a približne 35 zranených. O život prišiel rušňovodič jedného z vlakov, ktorého vytiahli z kabíny mŕtveho, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Hovorca stredočeských hasičov uviedol, že štyria z 35 zranených utrpeli ťažké zranenia a museli ich previezť do pražských nemocníc. Podľa hovorkyne záchrannej slúžte Petry Effenbergerovej utrpeli štyria ľudia ťažké poranenia a 31 cestujúcich bolo zranených ľahko. Väčšinou z nehody vyviazli s pomliaždeninami a ľahšími poraneniami nôh. Medzi zranenými bolo aj osem neplnoletých. Prvotné odhady záchranárov hovorili o 50 až 60 zranených. Príčiny zrážky osobného a nákladného vlaku sa vyšetrujú, prvé informácie by mohli byť známe už v priebehu stredy.

Tragická zrážka vlakov v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR)

Na miesto nehody dorazil ešte počas noci minister dopravy ČR Karel Havlíček, ktorý naznačil, že nehodu mohla spôsobiť ľudská chyba. Trať, na ktorej ku zrážke došlo, je asi najlepšie zabezpečenou traťou v Česku, takže technika podľa ministra zrejme nezlyhala. O rezignácii kvôli niekoľkým vlakovým nehodám v posledných dňoch minister neuvažuje. Štyridsaťročného strojvodcu havarovaného vlaku Havlíček označil za skúseného. Podľa neho nebol prepracovaný, vrátil sa z dovolenky. Nemožno ale vylúčiť, že u neho objavila zdravotná indispozícia.

Zrážka vlakov si vyžiadala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter - Policie ČR)

Ku kolízii došlo krátko po pol desiatej pri meste Český Brod, na hlavnej železničnej trati medzi Prahou a Kolínom. Podľa prvých zistení osobný vlak CityElefant Českých dráh narazil do stojaceho poštového expresu dopravcu ČD Cargo, ktorý stál pred vjazdovým návestidlom. Obe súpravy sa do seba zasekli. Osobný vlak sa po náraze vykoľajil a hasiči ho museli stabilizovať reťazami, aby sa neprevrátil. Zo zničenej kabíny osobného vlaku vyslobodzovali uviaznutého 40-ročného rušňovodiča, napokon ho však našli mŕtveho.

Zrážka vlakov si vyžiadala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter - Policie ČR)

Záchranári na mieste nočnej nehody inštalovali osvetľovacie balóny. Pri nehode na jednom z najvyťaženejších železničných úsekov v krajine zasahovalo niekoľko vrtuľníkov, pristavený bol evakuačný autobus hasičov. Pražskí hasiči k nehode vyslali špeciálny vyslobodzovacie kontajner. Prevádzka na trati je zastavená, rýchliky idú odklonom cez Lysú nad Labom. Zásah podľa hasičov potrvá do ranných hodín. Na miesto mierii aj nehodový vlak, ktorý od seba bude havarované súpravy odtrhávať.

Zrážka vlakov si vyžiadala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter - Policie ČR)

Na rovnakej trati medzi Prahou a Kolínom v piatok podvečer pri Běchoviciach narazil vlak bez cestujúcich do čakajúceho rýchlika, nikto sa nezranil. Železničná inšpekcia sa pri zisťovaní príčiny nehody prikláňa k ľudskej chybe. Chyba človeka stála podľa doterajšieho vyšetrovania tiež za zrážkou dvoch osobných vlakov na jednokoľajovej trati pri Perninku na Karlovarsku, pri ktorej minulý týždeň zomreli dvaja ľudia a ďalších 24 bolo zranených. Havlíček chce dnes zvolať tím odborníkov a začať sa otázkou bezpečnosti zaoberať. Preveriť chce všetky investície do zabezpečenia železníc.

Zrážka vlakov si vyžiadala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter - Policie ČR)

Viac o téme: NehodaČeskoVlakyČeský Brod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu