Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Čelná zrážka vlakov v Česku! Dvaja mŕtvi a desiatky zranených

Zrážka si vyžiadala dva životy Zobraziť galériu (7)
Zrážka si vyžiadala dva životy (Zdroj: SITA/Czech Republic Police via AP)

KARLOVE VARY - Čelná zrážka dvoch osobných vlakov v českom okrese Karlove Vary si v utorok vyžiadala dva životy, uviedol pre Českú televíziu (ČT) hovorca karlovarských záchranárov Radek Hes. ČT predtým hovorila o troch mŕtvych, uvádza spravodajský portál Novinky.cz.

K nehode došlo v utorok po tretej hodine poobede medzi stanicou Nové Hamry a dopravňou Pernink. Zomreli dvaja ľudia, približne 20 ďalších utrpelo zranenia. Zrazili sa dva vlaky spoločnosti České dráhy. Jeden vlak išiel z Karlových Varov do nemeckého Johanngeorgstadtu a druhý opačným smerom.

FOTO Čelná zrážka vlakov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter - Policie ČR)

"Podľa prvých informácií je na mieste väčší počet zranených. Na trati je prerušená premávka. Železničná inšpekcia bude vyšetrovať príčiny a okolnosti mimoriadnej udalosti na mieste jej vzniku," uviedol hovorca železničnej inšpekcie Martin Drápal.

FOTO Čelná zrážka vlakov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/HZSKVK via AP)

Hovorca Karlovarskej krajskej nemocnice Vladislav Podracký dodal, že v nemocnici bol vyhlásený tzv. "traumaplán", ktorý sa vyhlasuje v prípade mimoriadnych udalostí, keď sa očakáva väčší počet zranených. České dráhy nasadili v úseku Nejdek-Nové Hamry náhradnú autobusovú dopravu.

Mikulec vyjadril sústrasť ministrovi vnútra ČR v súvislosti s nehodou vlakov

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) sa v utorok telefonicky spojil so svojím českým náprotivkom Janom Hamáčkom, aby mu vyjadril úprimnú sústrasť v súvislosti s tragickou nehodou vlakov v českom okrese Karlove Vary. Zároveň ho informoval, že Slovensko je pripravené pomôcť, ak si to situácia bude vyžadovať. Uviedol to na sociálnej sieti.

TRAGÉDIA V ČESKU 😢 Je mi veľmi ľúto, k akej tragickej udalosti dnes došlo u našich západných susedov, kde si zrážka...

Uverejnil používateľ Roman Mikulec - minister vnútra SR Utorok 7. júla 2020

"Je mi veľmi ľúto, k akej tragickej udalosti dnes došlo u našich západných susedov, kde si zrážka dvoch vlakov vyžiadala najmenej dva ľudské životy a desiatky zranených," skonštatoval slovenský minister.

FOTO Čelná zrážka vlakov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter - Policie ČR)

Polícia zadržala strojvodcu 

Česká polícia zadržala strojvodcu v súvislosti s utorňajšou čelnou zrážkou dvoch osobných vlakov v okrese Karlove Vary. Polícia nehodu vyšetruje ako všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti, píše spravodajský portál Novinky.cz.

"Je zrejmé, že došlo k zlyhaniu ľudského faktora," povedal o nehode minister dopravy Karel Havlíček. Polícia v tejto súvislosti zadržala strojvodcu vlaku smerujúceho do Karlových Varov. "Vo vlakoch išlo v dobe zrážky asi 30 ľudí vrátane vlakového personálu. Zranení sú postupne odvážaní do nemocníc," uviedla policajná hovorkyňa Zuzana Týřová.

FOTO Čelná zrážka vlakov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter - Policie ČR)

Prezidentka zaslala v súvislosti so zrážkou vlakov telegram Zemanovi

Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram českému prezidentovi Milošovi Zemanovi v súvislosti s utorkovou zrážkou vlakov v Česku. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

"So zármutkom som prijala správu o obetiach na životoch a desiatkach zranených, ktoré spôsobila zrážka dvoch osobných vlakov v okrese Karlove Vary," uviedla prezidentka. Českej hlave štátu a pozostalým vyjadrila úprimnú sústrasť a zraneným popriala skoré uzdravenie.

Medzi obeťami ani zranenými by nemali byť Slováci

Medzi obeťami alebo zranenými po zrážke vlakov v Českej republike by podľa doterajších informácií Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nemali byť občania Slovenskej republiky. Potvrdil to hovorca rezortu Juraj Tomaga. Dodal, že s českými úradmi sú v kontakte.

Viac o téme: VlakObeteČeskoZrážka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu