Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chystáte sa do Chorvátska? Dávajte si pozor! Balkán novým centrom nákazy KORONAVÍRUSOM

Aj v Chorvátsku prudko narástol počet nakazených koronavírusom. Zobraziť galériu (2)
Aj v Chorvátsku prudko narástol počet nakazených koronavírusom. (Zdroj: pixabay)

ZÁHREB - Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v balkánskych krajinách prudko narastá. Len pred niekoľkými dňami lákali niekoľké krajiny turistov na svoje pláže s tým, že na nich nie je koronavírus. Teraz je situácia iná. Ako k tomu mohlo dôjsť?

Situácia s koronovírusom v strednej Európe nie je ideálna. Rakúska vláda pod vedením Sebastiana Kurza teraz vydala najvyšší stupeň varovania pred cestou do niekoľkých susediacich balkánskych krajín.

Rakúšania majú odtiaľ okamžite odísť

Rakúski občania sa majú vyhnúť krajinám, ako sú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Srbsko. Kto sa tam už nachádza, má tieto krajiny okamžite opustiť a podrobiť sa dvojtýždňovej karanténe. Aj Grécko zareagovalo a v pondelok ráno zavrelo hranicu pre cestujúcich zo Srbska.

Pritom to dlho vyzeralo, že balkánske štáty zvládnu koronakrízu bez dramatických problémov.

O 232 percent viac ľudí ochorelo na Covid-19

V Srbsku zostával denný nárast prípadov v máji a júni relatívne stabilný - 100 nakazených. Teraz však počty infekcií počas posledného týždňa vrástli o 125 percent. Doteraz je v Srbsku celkovo vírusom nakazených takmer 16-tisíc ľudí.

Najdramatickejší nárast je však v Chorvátsku, kam sa na dovolenku chystá aj mnoho Slovákov. Na Covid-19 tam za posledné dni ochorelo o 232 percent ľudí viac ako v predošlom týždni.

V protiklade k iným krajinám však u balkánskych štátoch nemôžeme hovoriť o druhej vlne infekcie. Naopak, vírus sa tam teraz naozaj dostáva v plnej sile.

Vyzbrojení vojaci strážili ulice

Prečo došlo k tejto situácii? Balkánske krajiny najprv zaviedli obmedzenie pohybu osôb. Dôvodom je slabý zdravotnícky systém v týchto štátoch.

Srbsko napríklad okamžite zavrelo všetky hranice, školy, reštaurácie a nákupné centrá. Ľudia na 65 rokov nemohli týždne opúšťať svoje domovy, v noci platil zákaz vychádzania, ozbrojení vojaci dozerali na jeho plnenie. Podobnými spôsobmi dokázali balkánske štáty po niekoľko mesiacov držať mieru rozšírenia nákazy v prijateľných medziach.

Lenže potom došlo všade k uvoľňovaniu opatrení. Na jednej strane preto, že vlády chceli vypočuť prosby obyvateľstva a ekonomiky, ktorá bola kvôli opatreniam silno otrasená. Na druhej strane sú príčinou voľby v rôznych krajinách.

Predvolebný boj ovplyvnil reštrikcie

V Srbsku sa konali voľby 21. júna. Niektorí politickí pozorovatelia tvrdili, že čísla nakazených boli prikrášlené, aby sa predišlo hnevu obyvateľstva. Aj v Severnom Macedónsku sa budú 15. júla konať voľby. Ďalšie koronavírusové reštrikcie stáli tamojšiu vládu mnoho hlasov.

Lenže teraz sa kyvadlo nákazy rozkývalo na všetky strany. Počty nakazených prudko rastú. Nie je to nič nečakané, keď sa pozrieme na verejný život. V Severnom Macedónsku: Plné ulice a reštaurácie. Pláže v Chorvátsku sa pomaly ale isto zaplňujú, po tom, ako dlhé týždne zívali prázdnotou. Aj Slováci už sa chytajú na dovolenku do Chorvátska, alebo tam už sú.

V Srbsku sa konal slávny belehradský futbalový zápas medzi  Crvena zvezdou a Partizanom pred 20-tisíci fanúšikmi. Bezpečný odstup? Žiadna stopa po ňom. Plno bolo aj na tenisových zápasoch v rámci Adria Tour koronavírusom. Nakazil aj tenista Novak Djokovič.

Na zápase Crvenej zvezdy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/ AP )

Čierna hora berie varovania expertov vážne

Lekári a virológovia v balkánskych štátoch teraz varujú pred kolapsom zdravotníckych systémov, požadujú prísne opatrenia. Problémom však je, že takéto opatrenia by ťažko národné ekonomiky štátov Balkánu.

Čierna hora však zobrala varovania vedcov vážne. Krajina v piatok znova zaviedla prísne opatrenia proti koronavírusu. A to potom, ako vláda Čiernej Hory 2. júla oznámila, že pandémia v krajine sa už skončila.

A ako je to teraz s dovolenkou do Chorvátska? Slovenská vláda zatiaľ považuje Chorvátsko za bezpečnú krajinu.

Viac o téme: ChorvátskoBalkánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu