Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hrozivá mapa o KORONAVÍRUSE v USA! Trump nebezpečenstvo ignoruje: Vírus jednoducho zmizne

Donald Trump berie epidémiu koronavírusu na ľahkú váhu. Zobraziť galériu (3)
Donald Trump berie epidémiu koronavírusu na ľahkú váhu. (Zdroj: TASR / AP)

WASHINGTON - Top poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Anthony Fauci varoval pred masívnym nárastom počtu nakazených koronavírusom a postavil sa tak proti hlave štátu, ktorá nebezpečenstvo jednoducho ignoruje. Na Twitteri koluje mapka, ktorá šokujúcim spôsobom znázorňuje rozsah epidémie koronavírusu v USA.

USA dosiahli nový vrchol, čo sa týka rozšírenia koronavírusu. V stredu bolo hlásených 50 700 nových prípadov infekcie - toľko nových prípadov za jediný deň sa ešte neobjavilo. Na Twitteri koluje mapa USA, ktorá zachytáva rozsah epidémie. Jeden užívateľ ju urobil podľa jednotlivých okresov a pod to napísal. "Pokiaľ som nevytvoril túto mapu, nevedel som si predstaviť, aká je situácia zlá." Táto mapa ukazuje okresy s viac ako 50 nakazenými na 100-tisíc obyvateľov počas minulého týždňa.

Vírus jednoducho zmizne

Užívateľ sociálnej siete sa tiež odvoláva na situáciu v Nemecku. Keď je v okrese ohlásených 50 prípadov za posledný týždeň, je možné tam prijať lokálne opatrenia. V tejto súvislosti spomína nemecký Gütersloh. Vo Veľkej Británii označil prispievateľ na Twitteri ako ukážkový príklad mesto Leicester. Iné je to v USA, pretože tam je podľa mapky 1000 takýchto Güterslohov.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Donalda Trumpa tento stav v krajine očividne nevyviedol z miery. Hospodárstvo sa čoskoro zotaví a "vírus v určitom okamihu jednoducho zmizne", povedal prezident v stredu v rozhovore pre televíziu Fox Business.

Experti bijú na poplach

Ako ľahostajne Trump pristupuje k epidémii vidno aj na tom, ako si robil žarty z demokratického kandidáta pre prezidentské voľby Joea Bidena za to, že nosí rúško. Trumpov poradca však naopak, varuje ľudí. "Prosím, noste masky," žiadal Jerome Adams, hlavný chirurg a člen protivírusového tímu Corona-Task-Force. A hlavný virológ Anthony Fauci v utorok v americkom Senáte varoval, že denný počet infikovaných môže strmo narásť až na 100-tisíc, keď ľudia nezmenia svoje správanie.

K tomu všetkému je v sobotu 4. júla americký národný sviatok. Na Deň nezávislosti sa po celej krajine oslavuje, koná sa mnoho podujatí. Niektoré štáty už zareagovali a uzavreli svoje pláže.

Najmä americké štáty na juhu a západe musia s koronavírusom tvrdo bojovať. Aljaška, Arizona, Kalifornia, Georgia, Idaho, Oklahoma, Južná Karolína a Texas dosiahli rekordné hodnoty v počtoch nových prípadov nákazy.  

Arizona zaradila spiatočku, ale guvernér navštívil Trumpa

Medzičasom potvrdili v Arizone viac ako 84-tisíc nakazených. Podľa New York Times presiahli všetky okresy počet 50 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Niektoré čísla sú dramatické: V Santa Cruz je 3921 nakazených na 100-tisíc obyvateľov alebo Navajo - 3338. Okrem toho bolo v stredu obsadených 84 percent stálych nemocničných lôžok a 88 percent lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ako píše The Arizona Republic

Arizonský guvernér Doug Ducey siahol po opatreniach, ktoré platili aj predtým do polovice mája. Pre takmer 7,3 milióna obyvateľov zostávajú do 27. júla zatvorené bary, nočné kluby, kiná a fitness štúdiá. Zakázané sú aj zhromaždenia s počtom nad 50 osôb. To republikán oznámil ešte v pondelok s odôvodnením, že "videl fotky a videá niektorých vecí, ktoré sa cez víkend odohrali v našom spolkovom štáte".

Ducey sa tiež obáva, že čísla opäť rýchlo porastú, pokiaľ účinkovať zavedené opatrenia. Už pred týždňom žiadal obyvateľov, aby zostali doma. Krátko na ho však kritizovali, keď sa objavili fotky, na ktorých je ho vidieť, i keď v maske, na predvolebnom podujatí Donalda Trumpa.

Poradca Donalda Trumpa, Anthony Fauci, odporúča nosiť rúška.
Zobraziť galériu (3)
Poradca Donalda Trumpa, Anthony Fauci, odporúča nosiť rúška.  (Zdroj: SITA/AP/Al Drago/Pool)

Zatvorené pláže na Floride

Aj Florida zareagovala a krátko pre Dňom nezávislosti zavrela pláže v Miami, Fort Lauderdale a Palm Beach.

Zo 67 okresov je len jeden (Franklin), kde je menej ako 50 nakazených na 100-tisíc obyvateľov, píše New York Times. V priemere je na Floride 740 pozitívne testovaných na 100-tisíc obyvateľov. Najhoršie sú na tom okresy Hedry (2 332 na 100-tisíc), Hamilton (2391)a Liberty (2657).

Na Floride každé mesto rozhoduje samostatne o opatreniach. Republikánsky guvernér Ron DeSantis ponechal na mestách, aby určili, či majú ľudia nosiť rúška. V Jacksonville, kde má byť Trump v auguste zvolený za republikánskeho kandidáta na prezidenta, sa musia vo verejných budovách používať rúška. Trumpovi republikáni čiastočne presťahovali svoj stranícky zjazd na Floridu kvôli príliš prísnym koronavírusovým opatreniam v Severnej Karolíne.

Texas uzatvára bary na žiadosť miest

V štáte Texas si opatrenia určujú samotné mestá. Mnoho starostov však začiatkom mája požiadalo guvernéra Grega Abbotta o vytvorenie jednotných predpisov, aby sa zabránilo ďalšiemu prepuknutiu choroby. V Texase boli opatrenia rýchlo zrušené, Abbott chcel naštartovať ekonomiku. Druhý najľudnatejší štát USA má teraz podľa Bloomberg podobnú mieru úmrtnosti na koronavírus, akú mal pred troma mesiacmi New York.

Abbott sa až teraz rozhodol opäť zavrieť bary a krčmy. Za nosenie rúšok sa zatiaľ nevyslovil. V tomto ide v stopách Trumpa.

Viac o téme: EpidémiaUSADonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu