Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusi ponúkali Talibanu odmeny za zabitých vojakov NATO v Afganistane: Pri útokoch zahynuli aj Slováci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, mil.sk)

WASHINGTON – Pracovníci americkej spravodajskej služby dospeli k záveru, že ruská vojenská tajná služba ponúkla odmeny povstalcom spojeným s hnutím Taliban za zabitie vojakov koaličných síl v Afganistane, vrátane amerických. Stalo sa tak v čase, keď prebiehali mierové rozhovory o ukončení dlhodobej vojny v krajine. Napísal to denník The New York Times (NYT) s odvolaním na činiteľov, ktorí o tom boli informovaní. Ruské veľvyslanectvo v USA na Twitteri správu dôrazne dementovalo. V pondelok však zdroje z britskej bezpečnostnej komunity potvrdili informácie NYT, uviedla stanica Sky News. V Afganistane zomreli aj slovenskí vojaci.

Spojené štáty podľa NYT dospeli pred mesiacmi k presvedčeniu, že jednotka ruskej vojenskej tajnej služby, ktorá bola spojená s pokusmi o atentát a s inými tajnými operáciami v Európe, ktorých cieľom bolo destabilizovať Západ alebo sa pomstiť tým, ktorí prešli v boji na opačnú stranu, vlani skryto ponúkla odmeny za úspešné útoky.

Rusi ponúkali Talibanu odmeny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa zdrojov denníka sa predpokladá, že islamskí bojovníci alebo ozbrojené zločinecké skupiny, ktoré na ne majú tesné väzby, získali za odmenu peniaze. List k tomu poznamenal, že v roku 2019 bolo v Afganistane zabitých dvadsať Američanov, ale nie je jasné, ktoré zabitia mohli s týmto podozrením súvisieť.

Rusi aj Talibanci informácie denníku NYT popreli

„Nepodložené a anonymné obvinenia, že Moskva stojí za smrťou amerických vojakov v Afganistane, už vyústili v priame ohrozenie životov zamestnancov ruských veľvyslanectiev vo Washingtone a Londýne,“ napísala v sobotu okrem iného ambasáda bez ďalších podrobností. Vyzvala tiež NYT, aby "prestal s vymýšľaním nepravdivých informácií".

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov predtým podľa NYT povedal, že Kremeľ si nie je uvedených obvinení vedomý. „Ak ich niekto vznesie, budeme reagovať,“ povedal.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid správu o ruských platbách za zabíjanie koaličných vojakov označil za pokus povstalcov očierniť. Dôrazne pritom poprel, že by bojovníci mali "akékoľvek vzťahy s akoukoľvek spravodajskou službou".

Rusi ponúkali Talibanu odmeny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Londýn potvrdil, že Rusi ponúkali Talibanu odmeny za zabitých vojakov Západu

Zdroje z britskej bezpečnostnej komunity ale podľa stanice Sky News v pondelok potvrdili informácie NYT. „Myslím si, že je úplne neprijateľné, aby bol jeden z ďalších stálych členov Bezpečnostnej rady OSN prichytený, ako cvičí a podporuje tieto milície, ktoré bránia mierovému riešeniu už dlhšie ako desať rokov trvajúcemu konfliktu (v Afganistane),“ povedal Sky News Tobias Ellwood, predseda bezpečnostného výboru dolnej komory britského parlamentu, ktorý má v úmysle interpelovať ministra obrany.

„Je to také závažné, že budem počas pondelka žiadať mimoriadnu interpeláciu, a vyzvem, aby Spojené kráľovstvo túto vec riešilo na pôde OSN a medzi našimi spojencami v NATO,“ podotkol Ellwood.

Podľa Sky News, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje, mala peniaze za zabíjanie vojakov ponúkať jednotka GRU 21955.

Afganské bezpečnostné zložky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Pentagón tvrdí, že nemá dôkazy na potvrdenie správ o Rusku a Talibane

„Ministerstvo obrany naďalej vyhodnocuje spravodajské informácie o tom, že operatívci ruskej GRU sa podieľali na nepriateľskej činnosti proti Spojeným štátom a koaličným silám v Afganistane. Ministerstvo nemá dosiaľ žiadne podporné dôkazy na potvrdenie nedávnych tvrdení nájdených v správach z otvorených zdrojov. Bez ohľadu na to vždy berieme bezpečnosť našich síl v Afganistane - a na celom svete - čo najvážnejšie, a preto neustále prijímame opatrenia, aby sme zabránili škodám spôsobeným potenciálnymi hrozbami,“ stojí vo vyhlásení hovorcu ministerstva obrany (Pentagónu) Jonathana Hoffmana.

V Afganistane zomreli aj slovenskí vojaci

Slovenskí vojaci Patrik Fraštia z Kysuckého Nového Mesta a Edmund Makovník z Košíc zomreli 27. decembra v roku 2013 pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule. Nachádzali sa v prvom vozidle, ktoré bolo pancierované.

Identita mŕtvych vojakov: Edmund (†34) a Patrik (†39) zahynuli pri útoku Talibanu

Edmund Makovník (vľavo) a Patrik Fraštia
Zobraziť galériu (7)
Edmund Makovník (vľavo) a Patrik Fraštia  (Zdroj: mil.sk)

V júli tohto istého roku sa pri útoku teroristu Lambara Chána v Afganistane vážne zranili vojaci Matej Macho a Martin Chropovský. „Myslel som si v tej sekunde, že je to výcvik, potom som si uvedomil, že sme v Kandaháre, bola to streľba, ostré náboje,“ spomínal Macho na udalosť, ktorá mu bežný rutinný výcvik zmenila na boj o život.

Toto sú oni: Zranení slovenskí vojaci prehovorili o teroristickom útoku v Kandaháre!

Martin Chropovský (vľavo) a Matej Macho
Zobraziť galériu (7)
Martin Chropovský (vľavo) a Matej Macho  (Zdroj: SITA)

Macho mal vážne zranené rameno, Chropovský hlavu. Najprv ich ošetrili vo vojenskej nemocnici priamo v Kandaháre, odtiaľ ich previezli do americkej vojenskej nemocnice v Nemecku.

Viac o téme: VojaciAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu