Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Floydovmu bratovi sa tisli slzy do očí: FOTO Silný sľub na pietnej rozlúčke

Smrť Georgea Floyda Zobraziť galériu (5)
Smrť Georgea Floyda (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON – Ľudia žiadajú spravodlivosť pre George Floyda, ktorý zomrel minulý týždeň počas zatýkania americkou políciou. Na štvrtkovom pietnom zhromaždení v Minneapolise prehovoril jeho brat Philonise Floyd. Podľa televízie CNN vyhlásil, že Georgeovi sa spravodlivosti dostane. Právny zástupca rodiny Benjamin Crump povedal, že Floyda zabila pandémia rasizmu a diskriminácie.

„Všetci títo ľudia prišli, aby videli môjho brata. A je úžasné, že dojal srdcia toľkých ľudí,“ uviedol Philonise Floyd. „Každý chce spravodlivosť, všetci žiadame pre Georgea spravodlivosť. Dostane ju, dostane ju,“ dodal.

Čítajte aj: Srdcervúce priznanie matky Floydovej dcéry (6): FOTO Chcela vedieť, ako otecko zomrel

Philonise Floyd
Zobraziť galériu (5)
Philonise Floyd  (Zdroj: SITA/AP)

Philonise Floyd o bratovi povedal, že ho ľudia mali radi, lebo s nimi jednal, ako by boli výnimoční. „Cítili sa, ako by boli prezidentom,“ opísal pocit, ktorý podľa neho pri kontakte s Georgeom ľudia mali.

Smrť Georgea Floyda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Právny zástupca rodiny na spomienkovom stretnutí povedal, že na dosiahnutie spravodlivosti pre Floyda bude potrebné jednotné úsilie nielen v súdnej sieni, ale aj mimo nej. „Nebola to koronavírusová pandémia, čo Georgea Floyda zabilo. To, čo Georgea zabilo, bola iná pandémia, ktorú v Amerike príliš dobre poznáme, bola to pandémia rasizmu a diskriminácie,“ uviedol Crump.

Smrť Georgea Floyda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na piete sa okrem iného zúčastnili reverend Jesse Jackson, ktorý bojuje za občianske práva, Martin Luther King mladší, ktorý je rovnomenným synom niekdajšieho známeho černošského pastora a bojovníka za rasovú rovnoprávnosť, či senátorka za štát Minnesota Amy Klobucharová.

Floydov pohreb je plánovaný na 9. júna v Houstone, kde vyrastal a dlho žil.

Viac o téme: USAPolíciaSmrťMinneapolisGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu