Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Taiwan sa chce osamostatniť: Čína plánuje útok! Je to naše právo, tvrdí najvyšší generál

Li Zuocheng (vľavo) Zobraziť galériu (4)
Li Zuocheng (vľavo) (Zdroj: SITA/AP/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čína sa dnes vyjadrila rázne. V prípade, že sa Taiwan bude chcieť osamostatniť a stať sa nezávislým, nezostane im nič iné, len zaútočiť. Počas prejavu vo Veľkej sále ľudu v Pekingu to povedal jeden z najvyšších generálov v krajine.

Slová jedného z najvyšších generálov a člena Ústrednej vojenskej komisie Li Zuochenga boli naozaj rázne. Počas prejavu na oslavách 15. výročia Zákona proti odlúčeniu, ktoré sa konali vo Veľkej sále ľudu v Pekingu, sa vyjadril jasne. Pokiaľ sa bude Taiwan snažiť oddeliť a stať sa nezávislým, zrejme dôjde k vojenskému konfliktu a Čína na Taiwan zaútočí. Informovali o tom zahraničné médiá vrátane agentúry Reuters

Čína plánuje zaútočiť na Taiwan

Peking totiž považuje demokratický ostrov Taiwan za svoj a akékoľvek snahy o osamostatnenie odmieta. Zákon z roku 2005 však Číne dáva legálnu právomoc na vojenský útok proti Taiwanu, pokiaľ sa oddelí od Číny alebo sa o to čo i len pokúsi, alebo prejaví záujem. Z Taiwanského prielivu by sa v tom prípade stal potenciálny vojenský bod.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (4)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: TASR/AP/Mark Schiefelbein)

„Pokiaľ je možnosť mierového znovuzjednotenia stratená, ozbrojené sily spolu s celým národom vrátane obyvateľov Taiwanu podniknú všetky potrebné kroky na to, aby rozhodne rozbili akékoľvek separatistické snahy alebo činy,“ povedal generál. „Nesľubujeme, že sa vzdáme použitia sily a vyhradzujeme si možnosť prijať všetky potrebné opatrenia na stabilizáciu a kontrolu situácie v Taiwanskom prielive,“ dodal.

Taiwan nechce byť riadený autokratickou Čínou

Taiwanská vláda tieto pripomienky odsúdila a tvrdí, že vojnové hrozby sú porušením medzinárodného práva a že Taiwan nikdy nebol súčasťou Čínskej ľudovej republiky. „Taiwanskí občania si nikdy nevyberú diktatúru ani sa nepoklonia násiliu,“ uviedla Taiwanská rada pre záležitosti pevniny. „Nútené a jednostranné rozhodnutia nie sú spôsobom ako vyriešiť problémy.“ 

Taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen (vpredu)
Zobraziť galériu (4)
Taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen (vpredu)  (Zdroj: SITA/AP/Taiwan Presidential Office)

Taiwan už viac neprejavil záujem, aby bol riadený autokratickou Čínou. Odsúdil opakované vojenské cvičenia Číny v blízkosti ostrova a odmietol aj ponuku Číny na model „jednej krajiny, dvoch systémov“ s vysokým stupňom autonómie. Prezidentka Taiwanu Tsai Ing-wen a jej Demokratická progresívna strana zvíťazili v januári v prezidentských aj v parlamentných voľbách. Voličom sľúbili, že sa postavia Pekingu. 

Akýkoľvek vzdor bude potrestaný

Čína je voči osobe taiwanskej prezidentky Tsai Ing-wen, ktorá je podľa nich naklonený názorom separatistov na vyhlásenie formálnej nezávislosti, veľmi podozrievavá. Prezidentka tvrdí, že Taiwan je už teraz nezávislou krajinou. Li Zhanshu, tretí najvyšší vedúci predstaviteľ čínskej vládnej komunistickej strany a vedúci čínskeho parlamentu, uviedol, že iné ako mierové prostriedky sú krajnou možnosťou.

Li Zhanshu
Zobraziť galériu (4)
Li Zhanshu  (Zdroj: SITA/AP/Roman Pilipey)

„Pokiaľ existuje čo i len najmenšia šanca na mierové riešenie, vynaložíme čo najväčšie úsilie, aby to vyšlo,“ povedal. Varoval však všetky separatistické strany a strany, ktoré sú za nezávislosť v krajine. „Akákoľvek výzva či vzdor voči tomuto zákonu bude prísne potrestaný.“

Najcitlivejšia územná otázka

Aj keď sa Čína nikdy nevzdala použitia sily, aby sa Taiwan dostal pod ich kontrolu, pre vrcholového vojenského dôstojníka je zriedkavé, aby sa vo verejnom prostredí vyjadril tak jasne. Nálada na Taiwane sa voči Číne ešte viac zhoršila po tom, čo čínsky parlament vo štvrtok prijal nové právne predpisy v oblasti národnej bezpečnosti pre Čínou riadený Hongkong. O to viac sú tieto slová zarážajúce. 

Li Zuocheng je jedným z mála vysokých dôstojníkov Číny s bojovými skúsenosťami. Zúčastnil sa na nešťastnej invázii Číny do Vietnamu v roku 1979. Taiwan je najcitlivejšou územnou otázkou Číny. Peking tvrdí, že je to čínska provincia a odsúdil aj akúkoľvek podporu ostrova zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho administratívy.

Viac o téme: NezávislosťČínaTaiwanVojenský konflikt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu