Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rozrastá sa nechutný trend: Platenie za nájomné sexom! Prehovorila zúfalá slobodná matka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Čím ďalej väčší počet prenajímateľov v USA a Veľkej Británii žiada od svojich nájomníkov sex výmenou za odpustenie platenia nájomného. Dôvodom je zrejme koronavírusová pandémia, počas ktorej má kvôli karanténe či strate práce veľa ľudí problémy platiť za bývanie.

Z prieskumu amerického Národného zväzu pre spravodlivé bývanie (NFHA), ktorý združuje nevládne organizácie bojujúce proti diskriminácii nájomníkov, vyplýva, že v čase pandémie vzrástol počet sťažností nájomníkov na sexuálne obťažovanie zo strany prenajímateľov o 13 percent. "Ak by som sa s ním nevyspala, vyhodil by ma z bytu. Ako slobodná matka som nemala na výber. Nechcela som prísť o bývanie," uviedla v podcaste na stránke NFHA žena, ktorej sa správa bytu vyhrážal vysťahovaním. 

Ilustračné foto.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sex za nájom sa v Spojených štátoch a Británii stal v posledných rokoch témou v súvislosti s veľkým nárastom cien bývania. Nevládne organizácie opakovane upozorňujú na nárast online inzerátov ponúkajúcich ubytovanie zadarmo výmenou za sexuálne služby. Kvôli ekonomickým dôsledkom pandémie sa milióny ľudí na celom svete potýkajú so stratou práce alebo výpadkom príjmov. Úrady v USA a niektorých európskych štátoch v snahe ochrániť ľudí pred bezdomovectvom zaviedli opatrenia v podobe prídavkov na bývanie, zmrazenia výšky nájmov či zákazu vysťahovania nájomníkov. 

Rozrastá sa nechutný trend:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dáta o rozšírení platenia nájomného sexom sú nedostatočné. Aj s ohľadom na možné právne dôsledky pre obete, ktoré sa môžu dočkať obvinenia z prostitúcie, zostáva väčšina prípadov tohto typu zneužívania nenahlásená a nepotrestaná. Prieskum charitatívnej organizácie Shelter England odhalil, že až 250-tisíc britských žien v posledných piatich rokoch dostalo ponuku na odpustenie nájomného výmenou za sex. 

Prostitútky prehovorili, ako si zarábajú počas pandémie: Neuveríte, čo odo mňa vyžadoval klient!

Americká obhajkyňa práv žien Kaarin Longová pripomína, že mnoho obetí tejto praxe patrí už aj bez toho medzi zraniteľné skupiny obyvateľov. Častokrát ide o ženy, ktoré boli predtým nútené k prostitúcii alebo boli vo väzení. "Drží sa to pod pokrievkou, nehovorí sa o tom, pretože títo ľudia neradi spolupracujú so štátnymi inštitúciami, alebo štátne inštitúcie sa voči nim v minulosti nesprávali dobre," vyhlásila.

Viac o téme: Bývanie SexProstitúciaPodnájomKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu