Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počet obetí KORONAVÍRUSU v Taliansku je pravdepodobne vyšší o takmer 19-tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis)

RÍM - Počet úmrtí spôsobený v Taliansku novým koronavírusom v marci a apríli tohto roku by mohol byť takmer o 19.000 vyšší ako oficiálne uvádzaných vyše 32.000 obetí, uviedla vo štvrtok talianska národná agentúra pre sociálne zabezpečenie (INPS).

INPS ako najväčší inštitút sociálneho zabezpečenia a sociálnej starostlivosti v Taliansku vo svojej novej štúdii uviedol, že oficiálne údaje o úmrtiach v daných mesiacoch tohto roku nemožno považovať za spoľahlivé.

Zo štúdie INPS totiž vyplynulo, že v marci a apríli bolo v Taliansku zaevidovaných 156.429 zomrelých osôb, čo je o 46.909 viac ako priemerný počet úmrtí zaznamenaný v týchto dvoch mesiacoch v rokoch 2015-19. Úrad civilnej ochrany v Taliansku, ktorého bilancia slúži ako základ štatistík o dôsledkoch epidémie infekčnej choroby COVID-19 v krajine, však za toto obdobie oznámil 27.938 úmrtí spojených s COVID-19.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa INPS sa preto treba zamyslieť nad 18.971 úmrtiami, ktoré predstavujú rozdiel medzi nárastom počtu zomrelých v štatistike INPS a údajmi civilnej ochrany. Väčšina z tejto skupiny úmrtí - 18.412 - bola hlásená z epidémiou najviac zasiahnutého severu krajiny. INPS uviedol, že počet úmrtí od marca do apríla v porovnaní s rovnakým obdobím minulých rokov na severe krajiny stúpol o 84 percent, zatiaľ čo v strednom Taliansku o 11 percent a na juhu o päť percent.

Nárast počtu úmrtí pritom podľa INPS nebol spôsobený len epidémiou choroby COVID-19, ale aj s inými ochoreniami, pretože chorí často nedostali potrebnú zdravotnú starostlivosť alebo ju ani nevyhľadali, keďže nemocnice boli ochromené pandémiou. INPS však upozorňuje aj na pozitívne následky epidémie, ako napríklad na "zníženie počtu smrteľných nehôd na cestách alebo pracovných úrazov".

INPS dospel k záveru, že "na lepšie pochopenie skutočných dôsledkov epidémie bude potrebné počkať na úplné vykorenenie vírusu pomocou účinnej vakcíny alebo antivírusovej liečby". Epidémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 si v Taliansku podľa oficiálnej bilancie vyžiadala životy 32.486 ľudí, pričom 26.715 z nich hlási Lombardsko - najviac postihnutý región Talianska i Európy.

Viac o téme: ObeteTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu