Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Vláda schválila možnosť vycestovať po 14. apríli z Česka

Český premiér Andrej Babiš Zobraziť galériu (3)
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

PRAHA - Obmedzenie voľného pohybu osôb v Česku bude platiť do konca núdzového stavu. Informácie priniesol v pondelok neskoro večer portál Novinky.cz.

Opatrenia, ktorými česká vláda počas pandémie koronavírusu obmedzuje voľný pohyb, uzavrela reštaurácie a obchody, budú platiť celé obdobie núdzového stavu. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotníctva a vláda to v pondelok vzala na vedomie.

Opatrenia mali dosiaľ vždy konkrétny koniec a predlžovali sa. Najprv platili do 1. apríla, potom do 11. apríla. Teraz teda nie je stanovený žiadny konkrétny dátum. Český kabinet zároveň schválil možnosť vycestovať po 14. apríli z Česka.

KORONAVÍRUS Vláda schválila možnosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Núdzový stav teraz platí do 11. apríla a Poslanecká snemovňa bude v utorok rozhodovať, či ho predĺži do konca mesiaca alebo až do 11. mája, ako navrhuje vláda. Z vyjadrení politikov však vyplýva, že dajú prednosť dátumu 30. apríla.

V rámci opatrení nemôžu ľudia chodiť von, iba v prípadoch, keď je na to jasný dôvod, čo je predovšetkým cesta na nákup, do zamestnania alebo kvôli pomoci príbuznému. Dovolené sú aj prechádzky v prírode a od utorka tiež športovanie na vonkajších športoviskách.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Takisto je nariadené až na výnimky nosiť rúška na verejných priestranstvách a nezhromažďovať sa v skupinách väčších než dvaja ľudia, ak nejde o členov domácnosti. Uzatvorené zostávajú stále niektoré obchody a služby a predovšetkým reštaurácie, bary a kaviarne, pripomenul portál Novinky.cz.

KORONAVÍRUS Vláda schválila možnosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Ľudia v Česku možno budú môcť po 14. apríli v odôvodnených prípadoch vycestovať z krajiny. Vláda schválila návrh Ústredného krízového štábu. Vycestovať bude možné napríklad na služobnú cestu, montáž výrobného zariadenia, technickú opravu, návštevu lekára či za príbuznými v prípade, že Snemovňa predĺži núdzový stav.

Podrobnosti podmienok vycestovania bude krízový štáb ešte len riešiť. Tí, ktorí z Česka odídu, však budú musieť ísť po návrate do 14-dňovej karantény. Ďalšie informácie poskytnú úrady v utorok. Zatiaľ do Veľkonočnej nedele 12. apríla trvá až na výnimky zákaz vycestovania obyvateľov Českej republiky, rovnako ako zákaz vstupu cudzincov do Česka.

Viac o téme: OpatreniaVládaČeskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu