Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľká prognóza na LETO je tu! Mnohí sa nepotešia, v júli sa očakáva hotové PEKLO

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Aké bude tohtoročné leto? Meteorológ Michal Žák prišiel s prognózou, ktorá mnohých nepoteší. Teploty totiž zrejme budú na nevydržanie!

Silné búrky ochladili severný Atlantik, ako sa to prejaví na počasí?

Meteorológ objasnil, že kľúčovú rolu vo vývoji počasia i klímy zohrávajú oceány. „Pokrývajú vyše 70 percent zemského povrchu a obsahujú 97 percent všetkej vody na Zemi. Teplota vody má dopady na prevažujúci ráz počasia,“ skonštatoval Michal Žák s tým, že podobne ako teplota vzduchu, má i teplota vody v danej chvíli v mnohých oblastiach sveta výraznejšiu odchýlku oproti dlhodobému priemeru.  

Búrky v Atlantiku ochladili oceán

Pre počasie v strednej Európe je rozhodujúce, ako vyzerá situácia v severnom Atlantiku. „Chladnejšie vody sa aktuálne nachádzajú hlavne v subpolárnych severných oblastiach, čo bolo spôsobené intenzívnou cyklonálnou činnosťou v priebehu druhej polovice zimy,“ vysvetlil meteorológ. Ten mieni, že silný vietor v hlbokých tlakových nížach viedol k premiešavaniu vôd v oceáne, kedy sa na povrch dostáva chladnejšia voda z hlbších vrstiev.

V Európe sa očakáva skôr horúce leto

Práve záporná odchýlka teploty vody na severe Atlantiku má podľa Žáka pomerne silnú väzbu na výskyt vĺn horúčav v Európe v priebehu nasledujúceho leta. „Veľký šírkový rozdiel teploty vody sa totiž často odráža v atmosfére v pomerne stabilnom priebehu tryskového prúdenia, ktorý uľahčuje vznik tlakových výší nad strednou Európou. Okolo nich potom spravidla prúdi teplý vzduch od juhozápadu, čo v kombinácii s intenzívnym slnečným žiarením pri malej oblačnosti, ktorá je tlakovej výši vlastná, vedie k už zmieneným vlnám horúceho počasia,“ objasnil odborník.

Žák sa opiera aj o súčasné sezónne predpovede, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou počítajú s teplotne nadpriemerným letom s priemernou odchýlkou za jún až august okolo 1°C. „Bohužiaľ sa zdá, že toto teplejšie počasie so sebou najmä v júli prinesie aj výrazne menej zrážok. S ohľadom na aktuálnu situáciu so suchom teda nejde práve o priaznivú prognózu,“ uviedol.

Meteorológ na záver pripomína, že jeho úvahy a prognózy nie sú stopercentné, ako to už pri sezónnych predpovediach býva. „Avšak šanca na teplé a horúce leto v strednej Európe je pomerne veľká,“ uzavrel.

 

Viac o téme: LetoMeteorológoviaPrognózaPočasieVýhľad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu