Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová štúdia vedcov prináša desivé zistenie: Koronavírus sa vo vzduchu udrží aj niekoľko hodín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

WASHINGTON - Nový koronavírus sa vo vzduchu udrží dlhšie ako sa pôvodne predpokladalo. Toto zistenie vyplýva z novej štúdie univerzity v americkom štáte Nebraska. Koronavírus podľa nej zostáva vo vzduchu aj po tom, ako infikovaná osoba z daného miesta už odišla, uviedla v stredu agentúra AFP.

Americkí vedci objavili v 11 miestnostiach, ktoré skúmali, stopy koronavírusu aj po tom, ako sa v nich infikovaný človek už dlhší čas nenachádzal. Platilo to nielen pre izby v nemocniciach, ale aj pre nemocničné chodby.

Výskumníci preto vychádzajú z toho, že vírus sa vo vzduchu udrží až niekoľko hodín. To však neznamená, že sa človek v takýchto priestoroch koronavírusom automaticky nakazí. Vedci na základe výsledkov štúdie vyzvali na zlepšenie ochrany zdravotníkov a zabezpečenie ochranných prostriedkov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


"Štúdie ako táto sú potrebné na to, aby sme pochopili, čo sú správne preventívne opatrenia pre zamestnancov v zdravotníctve... a na boj proti tejto pandémii," povedal spoluautor štúdie Joshua Santarpia. "Zlepší to naše chápanie a prispeje k tomu, aby sme našli spôsoby, ako zlepšiť bezpečnosť v starostlivosti o pacientov s týmto ochorením," dodal.

Viac o téme: VzduchKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu