Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS mení Maďarsko na totalitu: Schválili kontroverzný zákon, novinárov môžu posielať do basy!

V Maďarsku schválili kontroverzný zákon. Zobraziť galériu (3)
V Maďarsku schválili kontroverzný zákon. (Zdroj: SITA/Zoltan Mathe/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament včera, podľa očakávania, schválil kontroverzný zákon, ktorý vláde umožňuje riadiť krajinu v čase núdzového stavu pomocou dekrétov a dáva jej väčšiu kontrolu nad novinármi. Počet ľudí nakazených koronavírusom v Maďarsku vzrástol na 447, z nich 15 nákaze podľahlo. Na základe dát vládneho portálu o tom dnes informovala agentúra MTI.

Maďarský parlament hlasmi 137 poslancov proti 53 potvrdil zákon, ktorý dáva kabinetu premiéra Viktora Orbána mimoriadne právomoci. Nutnosť prijatia opatrení, ktoré kontroverzný normatívny akt obsahuje, vláda zdôvodňuje nutnosťou operatívne čeliť práve terajšej pandémii spojenej s koronavírusom.

KORONAVÍRUS mení Maďarsko na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Zsolt Czegledi/MTI via AP)

Kritici už od zverejnenia návrhu poukazovali na nebezpečenstvo časovej neobmedzenosti mimoriadnych právomocí. Zneužiteľná je podľa nich tiež možnosť uväzniť novinárov až na päť rokov za údajné zámerné šírenie nepravdivých alebo poplašných správ o koronavíruse.

Nepohodlní novinári

Orbánova vláda je dlhodobo kritizovaná za potláčanie kritiky a plurality a zákon by mohol poskytnúť priestor pre umlčanie nepohodlných novinárov. Európska komisia už minulý týždeň oznámila, že bude vývoj monitorovať a znepokojenie nad maďarskými plánmi dal najavo aj výbor pre občianske slobody Európskeho parlamentu.

KORONAVÍRUS mení Maďarsko na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Mathe/MTI via AP)

Časovo neohraničený stav

"Nemôžete dať vláde úplne neobmedzený mandát," upozornila napríklad podľa denníka The Guardian spolupredsedníčka maďarského helsinského výboru Márta Pardaviová. "Zákon by vytvoril časovo neohraničený a nekontrolovateľný núdzový stav a poskytol vláde Viktora Orbána priestor pre obmedzovanie ľudských práv," povedal David Vig z organizácie Amnesty International denníku The Guardian.

Americký miliardár a filantrop maďarsko-židovského pôvodu George Soros dnes oznámil, že jeho Open Society Foundations (OSF) venuje milión eur na boj s koronavírusom v Maďarsku, informovala agentúra Reuters.

Viac o téme: ZákonMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu