Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Hrozí globálny nedostatok kondómov! Lekárka radí párom, čo robiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KUALA LUMPUR - Najväčší svetový producent kondómov Karex Bhd v Malajzii musel v rámci koronavírusových opatrení zastaviť výrobu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej firma síce už dostala výnimku na obnovenie výroby, ale stále hrozí globálny nedostatok prezervatívov.

K používaniu ochrany pred nechceným otehotnením páry žijúce v spoločnej karanténe pritom v posledných dňoch vyzvala škótska lekárka Catherine Calderwoodová. Pôrody sa akosi odkladať nedajú, upozornila. Vzhľadom na súčasnú situáciu by však podľa nej nebolo dobré, aby okolo Vianoc nemocnice ochromil vysoký počet nastávajúcich matiek. Malajzijská firma Karex Bhd, ktorá vyrába zhruba pätinu kondómov na globálnom trhu, uviedla, že v uplynulých desiatich dňoch vo svojich troch malajzijských továrňach kvôli reštriktívnym opatreniam vlády nevyrobila ani jediný kus. 

KORONAVÍRUS Hrozí globálny nedostatok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa Reuters ide o výpadok zhruba sto miliónov kondómov, ktoré napríklad predáva firma Durex alebo je distribuujú humanitárne programy ako Populačný fond OSN (UNFPA). Teraz firma dostala výnimku a produkciu môže obnoviť s podmienkou, že v prevádzkach bude len polovica pracovníkov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Budeme svedkami globálneho nedostatku kondómov všade, čo bude desivé," povedal výkonný riaditeľ Karex Bhd Goh Miah Kiat. "Obávam sa, že pre mnoho humanitárnych programov ďaleko v Afrike bude nedostatok trvať dlhšie ako dva týždne či mesiac. Nedostatok môže trvať mesiace," doplnil a uviedol, že obnovenie výroby chvíľu potrvá a s polovicou zamestnancov bude ťažké naplniť dopyt.

Koronavírus zasiahol Malajziu najviac z krajín juhovýchodnej Ázie. Hlásených je tam 2161 potvrdených prípadov a 26 ľudí ochoreniu COVID-19 podľahlo. Obmedzenia budú v krajine platiť najmenej do 14. apríla. Inými hlavnými svetovými producentmi kondómov sú Čína, odkiaľ sa koronavírus začal šíriť a kde spôsobil masívne uzatváranie výroby, a India a Thajsko, kde počty potvrdených prípadov teraz začínajú rýchlejšie narastať. Problémy s produkciou v Malajzii zaznamenali tiež firmy vyrábajúce iné dôležité tovary, ako sú napríklad chirurgické rukavice.

Viac o téme: KondómyPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu