Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Prestaňte fajčiť! Po spoločnej výzve lekárov si už nezapálite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Odvykanie od fajčenia nie je jednoduché. Mnohí sa o to pokúšali už viackrát. Teraz je však výborná chvíľa skúsiť to znova. Lekári vo svojej výzve zdôrazňujú, že každý, kto sa svojej závislosti vzdá, ušetrí lôžko na jednotke intenzívnej starostlivosti pre niekoho, kto je v akútnom stave po tom, čo sa nakazil koronavírusom.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

„Vieme, že väčšina z vás fajčí nerada: sedmi z desiatich by si radšej kupovali niečo iné než cigarety. Tiež vieme, že veľká väčšina z vás už prestať skúšala a že sa to zatiaľ nepodarilo,“ konštatujú lekári vo svojej spoločnej výzve, ktorú zverejnil server iDNES.cz.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Fajčiari majú zvýšené riziko infekcie novým koronavírusom

Podľa doktorov teraz nastal ten správny čas pre všetkých, ktorí riešenie svojej závislosti od cigariet odkladajú. Fajčenie totiž poškodzuje najmä pľúca, okrem toho znižuje imunitu. To všetko má za následok, že infekčné ochorenia sú u fajčiarov častejšie, pričom majú aj ťažší priebeh. „Okrem vášho zdravia a osobného záujmu môžete pomyslieť i na to, že svoje miesto na jednotke intenzívnej starostlivosti prenecháte tým v akútnom stave kvôli súčasnej epidémii a že zdravotníci sa budú môcť venovať iným,“ apelujú odborníci.

KORONAVÍRUS Prestaňte fajčiť! Po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vplyv fajčenia na ľudské telo síce podľa lekárov trvá aj potom, čo s ním ľudia skoncujú, no sú aj pozitíva, ktoré sa dostavujú okamžite. „Hneď začne klesať riziko akútneho ochorenia srdca a ciev, teda srdcového infarktu či mozgovej mŕtvice, riziko akútnych problémov s chronickou pľúcnou chorobou či astmatických záchvatov, naopak, zvýši sa vaša obranyschopnosť,“ vysvetlili doktori.

Tí súčasne poukazujú na skutočnosť, že po zavedení zákazu fajčenia v reštauráciách sa znížil počet hospitalizovaných z dôvodu akútnych srdcových príhod.

Výzvu lekárov podporilo celkom osem lekárskych odborných spoločností.

Viac o téme: NákazaFajčenieCigaretyCOVID-19RizikoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu