Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Desivý prípad z nemocnice! Sestra z onkológie chodila chorá do práce, nakazila všetkých svojich príbuzných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOVÝ JIČÍN – Počet infikovaných v Česku prekročil dvetisíc. Koronavírus sa zistil aj u zdravotnej sestry z onkologickej ambulancie, ktorá nakazila všetkých svojich príbuzných. V súčasnosti prebieha testovanie jej kolegov i pacientov, s ktorými prišla do styku.

Zdravotná sestra z onkologickej ambulancie v Novom Jičíne prejavovala symptómy ochorenia COVID-19 asi týždeň, napriek tomu pracovala, akoby sa nechumelilo.

„Najmä u zdravotníkov ma neprestáva prekvapovať, že chodia chorí do práce. Sestrička chodila do práce týždeň s príznakmi ochorenia. A nielenže chodila do práce, ale úspešne nakazila všetkých členov svojej rodiny, vrátane prababičiek, synovcov a neterí, vrátane školopovinných detí, pretože sa pohybovala v troch, v štyroch rodinách, kde nakazila skoro všetkých. Uvidíme, čo nám to urobilo s pacientmi tejto sestry, ktorá pracovala na veľmi rizikovom pracovisku,“ povedala pre Novinky.cz riaditeľka krajskej hygienickej stanice Pavla Svrčinová.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Jonáš vyšiel s pravdou von! FOTO Objavili sa správy, že nedodržiava karanténu, toto odkázal ľuďom

Momentálne prebieha testovanie všetkých, ktorí s nakazenou sestrou prišli do kontaktu. „Museli sme uzavrieť celé oddelenie, vyšetrujeme všetkých pacientov, ktorí tam chodili na infúzie a na chemoterapie, všetkých lekárov. Všetkých sme poslali do karantény a všetci sa podrobujú vyšetreniam. Včera sme na odberovom mieste v Novom Jičíne odoberali vzorky od pacientov až do neskorých večerných hodín,“ dodala Svrčinová.

Nemocnica, v ktorej sestrička pracovala, patrí do skupiny ANGEL. Jej hovorkyňa Radka Miloševská ale tvrdí, že sestra neprejavovala nijaké príznaky ochorenia COVID-19. „Aktuálne je klinický priebeh jej ochorenia veľmi mierny, preto zostáva v domácej liečbe. Ide o komunitnú nákazu, nie o cestovateľskú anamnézu,“ uviedla hovorkyňa s tým, že zdravotníkov, ktorí prišli s nakazenou do styku a ktorým bola nariadená karanténa, bolo asi dvadsať.    

Krajská hygienička v tomto súvise zdôraznila, aby sa ľudia nestýkali a obmedzili kontakty najmä so staršími osobami. „Stýkajte sa len s členmi rodiny, s ktorými bývate, ale hlavne nenavštevujte dedkov a babičky,“ vyzvala Svrčinová.

 

Viac o téme: ČeskoNákazaCOVID-19KoronavírusZdravotníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu